SDA Hrvatska: Podizanje tenzija između Hrvata i Bošnjaka

SDA Hrvatska: Podizanje tenzija između Hrvata i Bošnjaka Izvor: N1

Stranka demokratske akcije Hrvatske poručila je danas da u novom broju Globusa Mirjana Kasapović i Ivo Lučić svojim pisanjem stvaraju antibošnjačku atmosferu i pridonose podizanju tenzija između Hrvata i Bošnjaka.

Hrvatski magazin, podsjećamo, u posaljednjeg broju donosi analizu o situaciji u Bosni i Hercegovini, a u tekstu pod naslovom ''Tko sprema Askere za novi rat u BiH'', nalazi se analiza Mirjane Kasapović i Ive Lučića o, kako se navodi, najnovijim tenzijama u BiH.

 Saopćenje prenosimo u cjelosti.

''Naime, profesorica FPZG-a, uspoređuje prijedloge Bakira Izetbegovića za uređenje Izbornog zakona u BiH s nigerijskim eksperimentom (!?) dok Lučić pomalo paradoksalno i sa krajnjim naporima u dokazivanju pokušava prikazati kako se Bošnjaci spremaju za rat pa osnivaju i kampove za obuku. Poznavajući političku situaciju i prilike u BiH, očito je kako se ovakvim pisanjem nastoji potkopati pozicija Bošnjaka u očima međunarodne zajednice, koja će po svemu sudeći imati jednu od ključnih uloga u donošenju novog Izbornog zakona BiH.

U tom smjeru išle su i izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji građanski model BiH ustvari naziva islamskom republikom, te koji u Bruxellesu pokušava progurati tezu o želji Bošnjaka o stvaranju islamske države. Bošnjaci nisu htjeli islamsku državu ni kada im je ona nuđena i nametana pa sigurno to ne žele ni sada. Promatrajući tekst Ive Lučića, može se uočiti sva nelogičnost i nemoć argumenata kojima se Bošnjaci pokušavaju prikazati kao narod spreman na rat. Prije svega, smiješno je djecu koja niti za 10 godina neće biti vojno sposobna nazivati vojnicima i govoriti da su na vojnoj obuci. Po tom modelu, svako igralište i park vrve „vojnicima “ koji se „spremaju za rat“. Moramo ipak priznati da je dr. Lučić brzo zaboravio na 10.000 radikaliziranih osoba koji je isfabriciran u radionicama po receptu KOS-a i u istom stilu nastavlja dalje proizvoditi neistine.

Nadalje, Lučić pokušava prikazati kako su Bošnjaci ti koji su na Balkanu uvijek počinjali sukobe pa pokušava izvući bitke iz doba Osmanskog carstva i prikazati ih kao borbe Bošnjaka usmjerene protiv drugih. U tome ide toliko daleko pa čak spominje i genocid. Čudi nas da povjesničar Lučić nije otkrio podatak da su Bošnjaci kao lojalni građani –europejci skupa sa Hrvatima vojevali u sklopu Austrougarske monarhije. Sve ovo postaje zabrinjavajuće da takav obavještajac kao što je Lučić ne vidi da su praktički na granici sa RH otkrivene srpske paravojne formacije, naoružane do zuba, što dokazuju slike i snimke sa interneta ali i izjave svjedoka i sudionika, koje obučavaju ruski obavještajci, a što očito njega ne zabrinjava jer valjda zna u koje svrhe će to služiti..

Da stvar bude gora,“Srbska čast”radi na formiranju paravojske u Srpskoj,“(za portal Klix potvrdio je ministar Dragan Mektić) a dr. Lučića brine kako da pažnju javnosti usmjeri na druge stvari pa makar za to upotrijebio i djecu. Lučić se pridružuje onima koji u zadnje vrijeme nastoje destabilizirati bošnjačku političku elitu posebno se fokusirajući na predsjednika Stranke Demokratske Akcije Bakira Izetbegovića, koji je jasno rekao da ne dolazi u pitanje odlučnost da se brani integritet i demokratski poredak BiH, dakle pod svim uvjetima, kako bi ostala cjelovita i demokratska BiH.

Društvo se mora graditi na toleranciji i uvažavanju suprotnih stavova, s toga SDAH osuđuje bilo koji oblik javnog djelovanja koji pridonosi rastu tenzija i širenju netrpeljivosti. Izborni zakon BiH mora biti riješen dijalogom i konstruktivnom suradnjom unutar BH. Pokušaji da se potkopa bilo čija pozicija blaćenjem neće rezultirati dogovorom, već će uzrokovati suprotan efekt i dodatno udaljiti i razdijeliti hrvatske i bošnjačke aktere koji moraju donijeti odluku'', saopćeno je danas iz SDA Hrvatska.

Podsjećamo, u septembru prošle godine magazin Globus objavio je tekst sa ''dramatičnim upozorenjem'' o navodnim islamskim radikalima na granicma Hrvatske te da ih u BiH ima od pet do 10 hiljada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 17

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

narod

bosna ce biti gradzanska drzava a fasistima hrvatskoj poruka nek metu svoju avliju .ustase su spremne opet da kolju bosnjake ili da prave zice ili genocid.ni t enkovima niste mogli bosnjake pobiti pa necete ni u jednoj suverenoj priznatoj nasoj drzavi.covic i njegovi kriminalci podkopavaju temelje nase drzave.nikad vam bosnjaci nece oprostiti i zaboraviti udruzeni zlocinacki poduhvat.stoke i samo stoke sto dalje od nase drzave.

7 7

Ilija Kobac

E jest ti "suverena"-jeli znas sta znaci suverena! Suti bolan ne "valjaj" gluposti!

0 0

Bosanski Patriota

Fasidti Lucicu je sve lijepo objasnjeno, ali onome ko te ne zeli cuti dzaba je pricati. Jadan je on doktor, moze se pop....i na svoj doktorat. Kazu da jebpametnu i isaret dovoljan, ali ovog tudupa trea maljem po glavi.

13 6

* Sva polja su obavezna