Zvizdić: Usvojeni odgovori na Upitnik, želimo biti u EU

Zvizdić: Usvojeni odgovori na Upitnik, želimo biti u EU Izvor: N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas poručio da su usvojeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije koji je, kako je kazao, najkompleksnija faza na putu BiH ka EU.

Zvizdić je kazao da nije prošao nijedan dan da neka "aktivnost od evropske agende nije bila na dnevnom redu u radu Vijeća ministara BiH".

"Nije praktično prošao nijedan dan niti jedna sjednica u radu VM BiH da neka od aktivnosti sa evropske agende nije bila na dnevnom redu ili razmatrana kako bi nadoknadili dinamiku i uskladili aktivnosti sa dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana. 2015./2016. su bile najuspješnije godine u radu VM BiH, 2017. smo imali određenih zastoja, blokada i opstrukcija", kazao je Zvizdić i dodao:

"Vratili smo se na uspješnu dinamiku ispunjenja obaveza sa evropske agende. Imali smo nerealizirane četiri obaveze koje su bitne za napredovanje BiH ka EU, a kao što vidite za praktično dva mjeseca VM BiH kao ključni generator evropskih procesa je uspjelo realizovati sve obaveze".

Zvizdić je poručio da je BiH pokazala stalni napredak.

Izvor: N1

"Pokazali smo stalni napredak BiH, riječ je o eksponencijalnom rastu BiH gdje su prikazani bazni faktori napretka. BiH i njene institucije su postale kredibilan i sposoban partner koji je uspješan u rokovima, sa malim kašnjenjima, ipak uredno odgovarao na zahtjeve EK. U međuvremenu, od naših prvih aktivnosti usvojen je Protokol o stabilizaciji i pridruživanju, usvojen je Mehanizam koordinacije, usvojili smo tri izuzetno važne Strategije. Vrlo brzo očekujemo usvajanje Strategije koja će donijeti stotine miliona eura finansijskih sredstava pomoći sektorima u BiH".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja "poruka gdje BiH želi biti".

"Pokazan je kredibilitet i potpuno jasna opredijeljenost da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem smo bili posvećeni u posljednjih 30 mjeseci rada VM BiH. Danas smo usvojili odgovore na Upitnik koji predstavlja najkompleksniju fazu našeg puta ka EU. To je naša poruka gdje želimo biti. Želimo biti u EU, biti punopravan član EU. Kada je riječ o samom Upitniku, govorimo o 3.242 pitanja, preko 1.200 predstavnika svih institucija svih nivoa vlasti u BiH, govorimo o stotinama sastanaka i u konačnici produciranih više od 20.000 stranica materijala".

"Završen je jedan od najkompleksnijih procesa, vrlo uspješno uz pomoć Mehanizma koordinacije na bazi stručnosti i dovest će nas do kandidatskog statusa koji je ključan za BiH i koji znači nepovratan proces na putu BiH ka EU", kazao je Zvizdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Denis Zvizdić

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sf

A sad navalite da zajedno izgradite prvo sigurnosnu matricu za BiH kako bi narod zivio i radio u sigurnom okruzenju pa tek ostalo. Duzni ste to gradjanima BiH koji su pod PTSP kojeg vi ponovo aktivirate i tjerate nas odavde. Mi radomo u firmama a vi ste izabrani politicari svako radi svoj posao. zanima jer ste vi zaduzeni da sve rijsite jer mi imamo ili nemsmo drugi posao.

1 0

@Mlekar

Neće vas Rusi, sam Ćosić je naglasio da se proba sklopiti pakt sa Kinom. Ne znam šta vas povezuje, možda vam ponude budizam ubuduće za nacionalni interes. Dobro zvuči, umjesto srbin pravoslavac, srbin budist.

1 0

12345678

Šta ovaj priča i o čemu on priča. Dodik vraća stvari na default u 96 godinu, on priča o napretku. Šta je s tobom, halo jel ti misliš da smo mi s marsa pali. Koji upitnici, koja pitanja, sve odluke su na entitetskim nivoima vlasti i ovaj priča o uspjehu. Koji bezobrazluk, umjesto da kaže istinu, za...ali smo, sve prije izbora što je bilo plus, sad je minus, sve smo za...ali i pomogli Čoviću i Dodiku da prave planove o trećem entitetu. Napravili smo pogodno tlo da separatistima sa istoka i zapada poraste apetit i da okončaju ono što su započeli 90-tih. Vi ste jedna sramota, vi ste najgora vrsta ljudi, od sopstvenog naroda pravite budale i pravite buduće žrtve zbog svojie lične koristi. Neće vam proći vi ste izgubili povjernje svakog poštenog čovjeka i sve što ste u...li popraviće neko poslije vas. Od vas ne postoje gori. Stid i sram da vas bude onih koji su vam povjerenje ukazali.

11 2

* Sva polja su obavezna