Mostar danas: "Neki se još nisu probudili iz NDH"

Mostar danas: "Neki se još nisu probudili iz NDH" Izvor: N1

U Mostaru je obilježena 73. godišnjica oslobođenja ovog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom upriličeno je polaganje cvijeća na biste narodnih heroja i druga spomen-obilježja, prilikom čega je poručeno da je fašizam pobijeđen u jednom trenutku historije, te da je činjenica da se on ponovo vraća u grad na Neretvi.

Pod policijskom pratnjom, delegacije i građani Mostara koji su danas na Partizansko spomen groblje odali počast svim stradalim antifašistima i rodoljubima, dočekao je ovaj prizor. Po ko zna koji put Partizansko groblje, izgrađeno u znak sjećanja na poginule mostarske partizane i antifašiste našao se na meti vandala.

Ploče s imenima stradalih partizana na mostarskom Partizanskom groblju polomljene si i bačene na jedno mjesto, radnici koje smo zatekli na čišćenju nastale štete, kažu kako je ovo do sada najveće uništavanje ovog kompleksa.

Izvor: N1

U MUP-u HNK tvrde, u pitanju su devastacije od ranije, međutim današnji posjetioci tako ne misle. Kažu, devastacija je pričinjena kao provokacija noć uoči njihove posjete ovom kompleksu.

"Sve sam dolazeći ovamo čekala šta će ovaj put biti, kao što i uvijek lažu iz MUP-a, tako i ovaj put nije istina da je ovo od ranije, dan prije je moja prijateljica Svjetlana Selahović bila, i s vrha do dna snimila put, ovo nije bilo, ovo je bilo noćas ili jučer tokom dana, a naravno MUP će ih kao i uvijek dosad amnestirati. Ovo je sramota", kaže Štefica Galić, novinarka Tacno.net.

A da je u pitanju smišljena akcija potvrđuju i u Odboru za podršku obnovi ovog kompleksa. Prioritet je kažu ovaj spomenik u budućnosti zaštititi od vandala.

"Po mom mišljenju ovaj spomenik je poslije Starog mosta najznačajniji arhitektonski objekat i on će ugostiti veliki broj turista ali i građana Mostara, zaljubljenih parova, majki s djecom, kao što je to bilo nekada", kaže Sergio Šotrić, predsjednik Odbora za podršku obnovi ovog kompleksa.

Podršku obnovi dala je i Federalna vlade.

"Nažalost i danas su nas dočekale užasne slike, jednog anticivilizacijskog čina, jednog fašističkog čina, jednog zločina i prema žrtvama koje su se desile ovdje. Naša poruka je da se nećemo umoriti od obnavljanja Partizanskog groblja i kada je u pitanju obnavljanje povjerenja i suživota u Mostaru", kaže ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

A da će jednog dan postati zajednički nacionalni spomenik svih građana, vjeruje bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević. Iako je u Drugom svjetskom ratu pobijeđen, fašizam je, kaže i danas uveliko prisutan.

"Neki ljudi žive i spavaju u NDH-ziji i još se nisu probudili iz nje. Taj neki neprežaljeni model poraza u Drugom svjetskom ratu još nose i usađuju u nove generacije, nažalost", naveo je Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara.

U okviru "Dana antifašizma u Mostaru", mostarsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata nizom događaja obilježilo je ovaj datum.

Za subotu najavljuju svečanu akademiju, dodjelu februarskih priznanja, te okupljanje antifašista iz država bivše Jugoslavije na Partizanskom spomen-groblju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: antifašizam , Mostar

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Federacija

Samo jedno rjesenje postoji silom su dosli silom ce i otic

5 0

Lana Lakry

A neki iz komunizma. Sto je sa ostalim spomenicima u Bosni?????

4 3

Stefan

Fašista ima na svim stranama.

8 2

* Sva polja su obavezna