Milović: Federaciju možemo promatrati kao bošnjački entitet

Milović: Federaciju možemo promatrati kao bošnjački entitet Izvor: N1

Tvrtko Milović, politolog i novinar, u Pressingu na N1 kazao je da u "ovom trenutku Federaciju BiH možemo promatrati kao bošnjački entitet". S druge strane, novinar i političar Emir Suljagić je kazao da je suština demokratije vladavina većine.

Zašto vi Emire tvrdite da je stvarni cilj hrvatske politike zapravo getoizacija bošnjačkog naroda, da hrvatska politika želi Bošnjake ograditi bodljikavom žicom?

"Vrlo jednostavno. Milović je rekao nešto što je zapravo suština mog argumenta. Nije bitno da li je Hrvata jedan posto, Srba pet posto, a Bošnjaka i ostlih građana BiH 92 posto ako se sve dijeli po jedna trećina svakome onda ćemo kao svi biti zadovoljni. Kako ćemo biti svi zadovoljni ako 92 posto, jedan posto i pet posto imaju isto. Kako? Suština demokratije je vladavina većine. To je tako svuda na svijetu. Od Velike Britanije do SAD. Ono što je suština mog argumenta koji ste vi naveli je sljedeće: HDZ, Čović i zvanični Zagreb, vidijeli smo svi jučerašnju naslovnicu Globusa koja je naručena direktno s Pantovčaka, žele da zauvijek HDZ-ovih 118 hiljada birača, zauvijek, od danas do Sudnjeg dana, upravljaju muslimanskom, građanskom, bosanskom, hercegovačkom, 'ostalskom' većinom s kojom žive u Federaciji, odnosno u BiH", kazao je Suljagić.

Je li to cilj hrvatske politike?

"Ma kakvi, nema govora", kazao je Milović.

"Ono što jeste cilj je da Hrvati imaju mogućnost biranja svojih predstavnika. U ovoj sadašnjoj situaciji Hrvati su osuđeni na jednu homogenizaciju, trajnu, i jednu nemogućnsot da se razvije unutarhrvatski pluralizam. HDZ da zaista prati svoje interese, ne bi se zalagao za posebna izborna prava. Pristao bi vječno da ostane ovakav sistem jer u ovakvom političkom sistemu HDZ će uvijek osvajati 90 posto i više glasova. Zahtjevi Hrvata su vrlo jednostavni. Zahtjev za ravnopravnošću. Nema tu nikakvih konstrukcija. Mi ovdje govorimo o bodljikavoj žici. Mi sad u ovom trenutku Federaciju možemo promatrati kao bošnjački entitet. On je po svim svojim segmentima bošnjački. Oni upravljaju svim segmentima društva, pogotovo političkog sistema. Ta teza da će Hrvati nešto ograditi Bošnjake je van svake pameti. Bošnjaka je u odnosu na Hrvate 3 naprema 1", kazao je Milović.

On je naveo da ne postoji ni fizički način da se to uradi.

"Ovdje se radi o jednom plašenju bošnjačkog političkog tijela koji je pod stresom i stalnim pritiskom da će biti u nekoj situaciji u kojoj se nalaze Palestinci, gdje će se Bošnjake izolirati, gdje će im se oduzeti nekakva teritorija. Mislim da su stvari otišle predaleko i da se ne razgovara o realnim argumentima nego o nekakvim iluzijama kojima se plaši posebno bošnjačko političko tijelo", naveo je Milović.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Milović

Očigledno je da je tvrtko politički nepotkovan i da nema pojma o čemu on priča izgleda sva ta hrvatska strana od šušnjara do milovića želi da drži Bošnjake kao taoce i da oni rade šta hoće i da upravljaju sa čim oni hoće a to danas i rade i pored toga im nije dovoljno pa bi još i pored toga se žalili na "majorizaciju" "homogenizaciju" i razne ostale "Acije" toliko vole evropu a negiraju demokratiju pa ovo nema nigdje na svijetu..

4 4

bošnjak

Klasična HDZ priča, oni trebaju imati vlasti kao bošnjaci a odnos je 4/1. Pa ko je ovdje lud, znači vi bi trebali predstavljati vlast, a bošnjaci radničku klasu i to bi bilo realno po vam, pa opet pokrsti, raseli... Da Palestinci su bili najbrojniji narod u svojoj zemlji kad su im instalirali onaj virus, evropske jevreje. Gdje su sad? Male zelene površine u jevrejskom Izraelu koji je uzeo apsolutno sve. To vi hoćete da od Bosne i Hercegovine napravite drugi Izrael, a da bošnjaci budu palestinci. Ne može gospodine, bošnjaci su neuništiva nacija. Uništavaju nas 200 godina još smo živi i sve smo jači za razliku od palestinaca koji će za par godina biti historija. Bosna je neuništiva kao i njen bošnjački narod. Šta su nam sve radili vraćali smo se iz svakog zla koje ste nam nametali još jači. Odustanite dok je vrijeme da sebe spasite, nama ne možete ništa.

8 5

enes

Ali covjece Ima vas manje od 1/4 u federaciji a drzite sva najvaznija ministarstva, kad se rodite imate direktorsko mjesto i opet vam nevalja, ko ugrozeni ste...

23 14

* Sva polja su obavezna