Vjernici napuštaju Švedsku crkvu, poglavarka hvali islam

Vjernici napuštaju Švedsku crkvu, poglavarka hvali islam Izvor: VINCENZO PINTO / AFP

Švedsku crkvu napustio je milion članova u proteklih deset godina, a crkva je suočena s dubokom finansijskom krizom

Švedska državna televizija SVT objavila je prilog o masovnom odlivu članova iz Švedske crkve, a predsjednik Vijeća te vjerske zajednice Borje Holgerson izjavio je kako je rukovodstvo crkve moralo zatvoriti i prodati više hiljada crkvenih objekata.

Uporedo s tim, poglavarka Švedske crkve Antje Jackele meta je oštrih kritika radikalno desničarskih krugova u Švedskoj, a posebno je to izraženo na društvenim mrežama.

Kritičari joj najčešće zamjeraju što se nije pobrinula za hiljade zatvorenih crkava i što prečesto hvali islam i poslanika Muhameda.

"Muhamed nije bio lažni poslanik. Muslimani i kršćani vjeruju u istog Boga. Muhamed je i danas uzor i inspiracija za pravdu, mir i lijepo ponašanje miliona ljudi u svijetu", kazala je nadbiskupica Jackele u ranijem intervjuu za list "Morgonbladet" i izazvala salve kritika.

Švedska crkva je evangelistička crkva koja se od katoličke matice u Rimu odvojila početkom 16. stoljeća. Sjedište joj je luteranska katedrala u Uppsali, a od 2014. godine na čelu crkve je prva žena nadbiskupica Jackele. Ta Crkva se prije 18 godina razišla i s državom pa od tada nema status državne crkve u Švedskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Švedska , crkva , islam

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Realno

@Azra, haha

0 0

Nebojsa

Pravoslavlje religija budućnosti....toliko

2 9

Hypocrit

Švedi su, kao i Kinezi, većinom ateisti. Željli to priznati ili ne ateizam će relativno brzo prestići sve svjetske religije Ovo ne kaže Hypocrit to kažu zvanićni statistićki podaci.

20 9

* Sva polja su obavezna