Hitna procedura za smjenu Elmedina Konakovića

Hitna procedura za smjenu Elmedina Konakovića Izvor: Anadolija

Klub Stranke demokratske akcije uputio je poslanicima u Skupštini Kantona Sarajevo akt kojim se traži izglasavanje nepovjerenja premijeru Elmedinu Konakoviću.

U pismu se navodi da je Elmedin Konaković svojim djelovanjem izgubio povjerenje Stranke koja ga je predložila, kao i povjerenje parlamentarne većine u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Na taj način učinio je upitnim dostojnost vršenja funkcije premijera Kantona sarajevo, ali i djelovanje kompletne Vlade KS, kao kolektivnog organa, na čijem je čelu", navode iz Kluba SDA.

Ističe se da pred Vladom KS u narednom periodu predstoje aktivnosti na nastavku reformi realnog i javnog sektora, odnosno implementacije aktivnosti preuzetih reformskom agendom na koju su se obavezale sve vlade u BiH.

"Potrebno je imenovati premijera koji ima puno povjerenje parlamentarne većine, kako bi predvodio Vladu koja može odgovoriti svim izazovima i preprekama koje sa sobom nosi ova veoma zahtjevna i odgovorna funkcija", stoji u pismu.

Izvor: N1

Potpisnici ovog akta smatraju opravdanim za podnošenje ovog prijedloga Skupštini KS i traže hitno pokretanje procedure za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Potpisnici su: Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Hamed Aljović, Safet Mešković, Amar Dovadžija, Fikret Prevljak, Dževad Rađo, Rasim Lakota, Rasim Smajić, Haris Pleho, Nermin Bjelak, Selma Filipović i Semir Halilović.

Prema saznanjima N1 smjenu Vlade KS podržat će poslanici SDA, SBB-a, BOSS-a i BPS-a, a sjednica na kojoj će se odlučivati o smjeni Konakovića mogla bi se održati za 15 dana.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem pokrenuta je nakon što je Konaković napustio sve stranačke organe u Stranci demokratske akcije te javno počeo govoriti o kriminalu u javnim preduzećima od strane članova SDA.

Sukob u SDA kulminirao je i u Tuzlanskom kantonu, a rezultat je smjena premijera Bege Gutića i Vlade TK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dino imas moju podrsku

Slusajuci Dinu Konakovica na Face Tv dobio sam dojam da je ovo vrlo hrabar pokusaj sa njegove strane da ukaze na masu nepravilnosti kojima su gradjani i drusvo izlozeni. Dajem moju maksimalnu podrsku ovakvim momcima kao sto je Dino a koji zele kvalitetne drustvene promjene i time zele da zaustave iseljavanje mladih ljidi sa ovih prostora. Dino imas moju podrsku...i svak ati cast na hrabrosti. Pozdrav

0 0

Abid

To sto je Konakovic napravio za Sarajevo i BIH nece niko. Tandem Konakovic-Skaka je tandem za napredak. Gradjani podrzimo ova dva covjeka bez obzira na sva spletkarenja stranaka.

12 3

He he

Šta su to napravili?

2 1

* Sva polja su obavezna