Ambasada SAD se oglasila o dogovoru vojne vježbe na Manjači

Ambasada SAD se oglasila o dogovoru vojne vježbe na Manjači Izvor: Fena

Nijedna od aktivnosti u sklopu vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH na upit N1 u vezi sa pisanjem medija o vojnoj vježbi NATO-a na Manjači blizu Banjaluke.

Iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH istaknut je da u sklopu kontinuirane, bliske sigurnosne saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) trenutno sarađuje sa Ministarstvom odbrane BiH kako bi dogovorio detalje bilateralne vježbe između Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati u maju 2019. godine.

"Ova aktivnost dio je partnerstva između Nacionalne garde Maryland i OS BiH, koje je bilo od izuzetne koristi i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina svog postojanja. Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske saradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju."

Iz Ambasade SAD u BiH za N1 su istakli da nijedna od aktivnosti u sklopu ove vježbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije.

"Tokom vježbi ove vrste, koristi se streljivo koje je izmijenjeno u svrhu obuke i koje nije štetno za okolinu."

Također, navedeno je da Nacionalna garda Maryland i Ministarstvo odbrane BiH razgovaraju i o mogućnosti dovođenja američkih letjelica koje bi učestvovale u vježbi, koje bi mogli uključiti i A10 avione, koji su opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mona

Samo Ameri vi dodjite, dok ste vi ovdje mi smo mirni.

1 1

Draga 1d

Kakvi glupi komentari kada se na vojnim vježbama upotrebljavalo pravo oružje.

3 2

Ozbiljno

Samo Amerika je prijatelj Bosne,ni Rusija ni neka deseta nikada biti neće, naprijed Nato.

8 4

* Sva polja su obavezna