Meho Selman, prvi stranac u regionalnom danskom parlamentu

Meho Selman, prvi stranac u regionalnom danskom parlamentu Izvor: N1

Bosanci i Hercegovci se u Danskoj doživljavaju kao vrijedni i radišni ljudi, a naša etnička skupina je jedna od najobrazovanijih u ovoj zemlji, kazao je u Novom danu Meho Selman, Prijedorčanin i prvi stranac koji je ušao u regionalni parlament Južne Danske.

Selman je na početku razgovora za N1 kazao kako je u Sarajevo došao sa suprugom na produženi vikend. Dodao je kako je često u Prijedoru i u svojoj Krajini.

Danska javnost poprilično je fascinirana životnom pričom Mehe Selmana, od njegovog boravka u zloglasnim logorima Omarska i Trnopolje do ulaska u regionalni parlament. On sam je istakao da nije usamljeni primjer uspješnog Bosanca i Hercegovca u ovoj zemlji. Naprotiv...

"Ispostavilo se kako je naša, bh. nacionalna skupina jedna od najbolje integrisanih skupina u danskom društvu. To ne znači da smo se mi odrekli naše kulture. Ovo je znak da su se dobro snašli, ali nisu ni zaboravili razlog zbog kojeg su u Danskoj i najstravičnije zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. I sam sam dio te uspješne priče i ubjeđen sam da će ih biti još više", kazao je u gost Novog dana i nastavio:

"Ja sam pripadnik prve generacije, a naša druga generacija, koja je stasala u Danskoj, najobrazovanija je etnička i nacionalna skupina. Čak imaju veći procenat obrazovanosti od njihovih danskih vršnjaka. Siguran sam da će te u BiH čuti još dosta uspješnih priča o našoj omladini u Danskoj".

Izvor: N1

Bosanci i Hercegovci se u Danskoj doživljavaju kao vrijedni i radišni ljudi. Govoreći u kontekstu migrantske krize, koja je već nekoliko godina prisutna u Evropi, i na Bliskom istoku, Selman je ocijenio kako su izbjeglice iz BiH "dobro prošle". U odnosu na te '90. godine političke prilike u Danskoj su se dosta promijenile, objasnio je.

"Danska je zvanično ustavna monarhija, ali i zemlja visokog nivoa socijalne pravde i blagostanja. Liberali i socijaldemokrate su tradicionalno na sceni. U posljednje vrijeme prisutna je Ultraliberalna partija koja zagovara američki model društva, koji po mom ličnom mišljenju nema podršku birača. Zabrinjavajuća je pojava Danske narodne partije koja je poznata po desničarskoj retorici i politici koja je usmjerena protiv doseljeničkog vala", naglasio je Selman.

Priznao je da zbog obaveza ne prati detaljno političku situaciju u BiH, ali je primjetio kako je uveliko počela predizborna kampanja. Dodao je kako ga zabrinjava pasivnost birača u našoj zemlji.

"U bivšoj Jugoslaviji je građanin bio u fokusu, dok je Dejtonski mirovni sporazum u fokus stavio etničke skupine. To je po meni bitan problem. Dejtonski ustav se mora na izvjestan način modificirati kako bi se građanin našao u fokusu. U Danskoj izlaznost birača je iznimno visoka, u BiH je taj procenat izlaznosti porazan", zaključio je Selman.

Na kraju gostovanja istakao je kako su danski mediji i javnost u ovoj zemlji ponovo počeli obraćati pažnju na regiju Zapadnog Balkana.

"Mediji su nedavno postavili pitanje vlasti zašto je zatvorena Ambasada Danske u Sarajevu. Također, Danci se interesuju zbog sigurnosti u regiji", naveo je u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 32

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Oci su nekorisne ako ti je srce sljepo

U.G.Zabrinutu desno B.K .integrisano krilo - Odense zeli samo čisti turbo-folk Indoktrinaciju uma nase zajednice s imaginarnim ”dusmanima”gdje glavnu rijec i pravo da nesto kaze ima samo odani podanik na cijem celu ako se dobro zagledas mozes vidjeti izrezbarenim slovima glavni moto ovoga sistema vlasti "Neka se cuje nepostojanje mog glasa".Mozemo li preci preko toga i oprostiti clanu naseg tajnog drustva IZBJEGLICA,RATNIKA,LOPOVA,MUNAFIKA,PRAVEDNI BORACA ,HEROJA,PAPAKA pa svee do cistunaca i kompleksasa iz ponosne nam krajine do krvave nam drine i zaboraviti da - naoruzano stanovnistvo je najbolji ljek protiv tiranije - Mozemo li zgaziti nas ego nas ponos nasu ljubomoru , pakost i oholost i oprostitii i samo onako lagano kao sto prvavi bosnjacki junak svakim atomom svog tijela i obrisom sjenke svoje ispacene dobre duse treba da uradi nastaviti ugodno putovanje kroz ovaj prolazni svijet. Moja jedina poruka bratu Mehi Selman je .....Snovi su stvarni sve dok traju...

2 0

Pali Meho, ma gasi Meho

Lijepo je, pohvalno i pozitivno imati ambicije, isticati se u ljubavi i radu za svoje zemlje, kako Dansku, tako i BiH, ali ne treba kvariti te pozitivne karakteristike oportunizmom, pokondirenim ponasanjem i bespotrebnim izdizanjem koje suprotno djeluje. Skromnost je vrlina, ali tesko je to shvatiti nadobudnim kompleksasima.

3 3

Svendborg

Nije čudo što N1 ne poznaje danski politički i javni život, ali je čudno koliko je ovaj čistač u ghetto biblioteci spreman ići daleko u svojim lažnim predstavljanima? Kao što je netko već napisao, Meho je apsolutni marginalac u danskom društvu i dobro bi bilo da se N1 ubuduće raspita prije nego što nekom gostu da izmišljenu važnost.

5 3

* Sva polja su obavezna