Nikola Poplašen kandidat za predsjednika Republike Srpske

Nikola Poplašen kandidat za predsjednika Republike Srpske Izvor: ATV

Srpska napredna stranka je održala Izbornu skupštinu - Skupštinu ujedinjenja u Banjaluci na kojoj su imenovani kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika RS.

Skupština je potvrdila kandidature Nikole Poplašena za kandidata za predsjednika Republike Srpske, a Darka Matijaševića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Opštim izborima 2018. godine.

Izvor: SNS

Na Skupštini je potvrđerno ujedinjenje pet političkih subjekata, Jedinstvene napredne stranke, Srpske napredne stranke Republike Srpske, Srpske napredne stranke - izvorna i Srpske radikalne stranke “9. januar” u Srpsku naprednu stranku.

Izvor: SNS

Na ovaj način je došlo i do fuzionisanja, spajanja navedenih stranaka u Srpsku naprednu stranku.

Izvor: SNS

Za predsjednika Srpske napredne stranke je jednoglasno izabran Darko Matijašević, navedeno je u saopštenju Srpske napredne stranke Republike Srpske.

Nikola Poplašen, profesor prava i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, u martu 1993., osnovao je Srpsku radikalnu stranku, jer je smatrao da cilj SDS-a nije ujedinjenje svih Srba.

Godinu dana kasnije Vojislav Šešelj imenovao ga je četničkim vojvodom. Poslije ga se 'odrekao' uz tvrdnju da je izdajica.

U svjedočenju pred Haškim sudom na suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću potvrdio je teze odbrane kako nije bilo organiziranog protjerivanja nesrpskog stanovništva, između ostalog i u Vogošći, gdje je Poplašen postavljen za povjerenika RS.

Svjedočio je kako su se ratni zločini događali spontano, a ne organizirano, uz ostale i u zatočeničkom objekta „Kod Sonje“ u kojem su počinjena brojna zvjerstva nad zatočenim civilima.

Nikola Poplašen u jesen 1998. izabran je za predsjednika RS. S te funkcije smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp jer je bio protiv imenovanja Milorada Dodika za premijera.

Kandidiranje mu je dozvoljeno 2014. kada postaje i jedan od istaknutih članova Saveza za promjene.

Nikola Poplašen je 2012. godine odlikovan Ordenom Republike Srpske. Živi i radi u BanjaLuci kao redocvni profesor na FPN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.

Komentara 17

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ambasador

Darko Matijašević - Srpski Putin Sve čestitke na izboru i puno sreće ka poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

1 0

Bleeeeee

🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑

0 0

Prvoslini

Poplašen od mozga,ali pravi radikal.Svi su oni poplašeni.

0 0

* Sva polja su obavezna