"Živimo ekonomsku katastrofu, BiH je duplo gora od Ruande"

"Živimo ekonomsku katastrofu, BiH je duplo gora od Ruande" Izvor: N1

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, navodi da je skoro neopaženo prošla vijest da je potrošačka korpa u BiH porasla na više od 2.000 KM, te se u posljednje četiri godine ona toliko povećala da četiri člana porodice sa dvije prosječne plaće i dalje ne mogu namiriti potrošačku korpu od 2.100 KM.

"To je ubjedljivo najbolji pokazatelj, kroz konkretnu kupovnu moć, kako je radila trenutna vlast. Podaci su neumoljivi, najgori smo u Evropi i živimo ekonomsku katastrofu. A vlast je početkom godine požar gasila benzinom, usvajajući akcize. Primanja se nisu povećala.

Za vrijeme vladanja SDP-a, pod premijerskom palicom Nermina Nikšića, povećane su penzije dva puta po pet posto, što nije ogromno povećanje, ali jeste povećanje, dok je potrošačka korpa bila manja. Umjesto da se kretalo u tom smjeru, SDA, HDZ, SNSD i ostali u vlasti su napustili socijalnu platformu i doveli građane na rub egzistencije. Posljedica je polovina građana ispod granice siromaštva.

Bosna i Hercegovina je i prije donošenja akciza u 12 ključnih stubova ekonomije konkurirala na samom začelju svjetske liste konkurentnosti. Bili smo dupli gori od Ruande, zemlje koja je u isto vrijeme prošla ratna razaranja, kao i mi. Situacija će nadalje biti samo gora jer se poskupljenja nastavljaju.

Zato je i razumljivo da se mnogo priča o ratu, podižu tenzije i pravi medijska buka o nacionalističkim temama u strahu da se ne razgovara o gladnim stomacima. Vjerujem da građani sve jasnije vide da jezik nacionalizma ne može nadglasati jezik praznog stomaka", navodi Žuljević.

Tagovi: aner žuljević

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Eu

Ma koga briga za stomak, naša briga su vjere i nacionalizam, zato putuj evropo. . . da je ljudima loše žalili bi se, protestovali. ..

0 0

Hercegovka

Ama, neka nam bilo koji stranac dodje kao guverner. Jesu oni svi za svoj interes, ali ovi nasi domaci su najgori krvopije. Koji god da je stranac bolji ce red zavest i bolje ce se ponasat. A i mi koji se medjusobno mrzimo i koljemo, mi cemo tad da svi zajednicki mrzimo tog stranog okupatora. U tome smo najbolji.

1 0

Lee

to je pitanja mozga i kako se razmislja, ali samo pametovat "ja bi i ja bi onako" i na kraju nema rezultata, to je balkanski mentalitet a na zalost, mrznja broj jedan iako se svi fini prave da nije tako, dok taj narod ne shvati da ne ide bez tolerancije onda ce BiH tako dalje nastavit, vidi se u zadnje godine gdje je otisla, i ko se nada da ce bolje bit, vara se tako moze samo gore bit dok opet vakum pukne. 3 nacije su trazili drzavu, i dobili. I sad se vidi rezultat sretno

0 0

* Sva polja su obavezna