Otvoreno pismo Denisa Bećirovića

Otvoreno pismo Denisa Bećirovića Izvor: Denis Bećirović

Potpredsjednik SDP-a BiH i poslanik u Državnom parlamentu BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo u kojem navodi da "jako dobro zna u kakvu zamku i opasnost možemo upasti sa kandidiranjem dva kandidata za Predsjedništvo BiH u bh. entitetu FBiH". Pismo prenosimo u cijelosti.

"Država Bosna i Hercegovina je pred velikim izazovima. Trendovi nisu dobri. Narod očekuje i traži alternativu postojećem beznađu. Građanske stranke ne mogu biti istinska alternativa rascjepkane, nepovezane, nekoordinirane i sa odvojenim kandidatima za Predsjedništvo BiH. Alternativa možemo biti samo duboko osviješćeni, povezani i ujedinjeni. Moramo ujediniti sebe da bi pokazali da možemo ujediniti zemlju jer samo tako će nam narod istinski i masovno povjerovati.

Demokratske i građanske stranke u bh. entitetu FBiH (ne samo SDP BiH i DF) trebaju zajednički nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH i dogovoriti zajedničke liste za parlamente gdje god je to moguće i politički opravdano.

Ponavljam, zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine ne treba biti isključiv iz koje stranke ili iz kojeg naroda će biti taj jedan kandidat. Ako je toliki problem među nama taj kandidat može biti i vanstranački. Nije vrijeme za sujete i lične ambicije. Budućnost naše domovine je preča od bilo čijeg personalnog pozicioniranja ili interesa. Prekinimo sa unilateralnim potezima, podredimo sve stranačke i lične interese državi Bosni i Hercegovini, otvorimo najozbiljnije razgovore, okupimo sve što se može okupiti pod zastavu multietničke Bosne i Hercegovine i krenimo istinski ujedinjeni ka pobjedi.

Kao čovjek sa priličnim političkim iskustvom jako dobro znam u kakvu zamku i opasnost možemo upasti sa kandidiranjem dva kandidata za Predsjedništvo BiH u bh. entitetu FBiH.

Organiziranje ozbiljne kampanje u izbornom sistemu u kojem JEDAN BIRAČ IMA SAMO JEDAN GLAS A DVA PONUĐENA KANDIDATA nosi nesagledive posljedice. Ne želim biti „general poslije bitke“ i zato javno i krajnje dobronamjerno skrećem pažnju, između ostalog, i na sljedećih devet (9) činjenica:

1. dva kandidata građanskih stranaka za Predsjedništvo BiH će neminovno izazvati konfuziju i brojne dileme među biračima građanskih stranaka. Građanima moramo ponuditi rješenja a ne servirati dileme i prostor za zbunjenost. Ozbiljna kampanja građanskih stranaka podrazumijeva jasne i precizne odgovore (i programske i kadrovske);

2. dva kandidata nose indirektnu poruku građanima da se opet nismo dogovorili;

3. dva kandidata će neminovno uzrokovati značajan broj nevažećih glasova kod onih ljudi koji će htjeti da glasaju za oba kandidata. Imamo već takva izborna iskustva na lokalnom nivou i to u najurbanijim sredinama;

4. dva kandidata potpuno onemogućavaju vođenje zajedničke kampanje građanskih stranaka i organiziranje zajedničkih predizbornih skupova;

5. u nepravdeno skrojenom dejtonskom ustavnom i izbornom sistemu gotovo je nemoguće usmjeriti i kanalisati glasove birača koji imaju jedan glas a dva kandidata građanskih stranaka;

6. dva kandidata nose opasnost izazivanja rivaliteta i negativne političke energije između dvije najveće stranke građanske orjentacije što se može krajnje negativno reflektirati na izborni rezultat;

7. dva kandidata na „terenu“ mogu izazvati negativne međustranačke tenzije i podjele koje se poslije neće moći zaliječiti godinama, a još uvijek se oporavljamo od prethodnih „unutrašnjih lomova“;

8. dva kandidata znače da nismo ozdravili od „bolesti nejedinstva“ koja nas je teško pogodila i koštala 2012, 2014. i 2016. Ove tri izborne lekcije i kazne su dovoljna opomena da ne srljamo u četvrtu „političku avanturu“;

9. dva kandidata su juriš na sve, ali i realna opasnost da rezultat bude ništa.

Vremena za ozbiljan razgovor i produktivan dogovor još uvijek ima.

Da je ovo demokratski i pravno uređena država ne bi ovo ni pisao. Nažalost, živimo u dejtonskom sistemu koji favorizira etnokratiju i diskriminaciju, imamo posla sa vladajućim „političkim vukovima“ koji su spremni na sve, nemamo na svojoj strani medijsku mašineriju kakvu imaju vladajuće stranke, nemamo ni približno njihovu finansijsku moć, nemamo hiljade i hiljade instaliranih kadrova u organima vlasti kao vladajuće stranke. Ipak, mi imamo časnu ideju i poštene namjere. To je najveća snaga.

Učinimo sve što je do nas da ideja pravednije, slobodnije i ravnopravnije Bosne i Hercegovine pobijedi, stoji na kraju pisma Denisa Bećirovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 31

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Beka

Pravi stav, od pravog čovjeka. Budete li istakli više od jednog kandidata, značiti će da je ujedinjena ljevica samo farsa i zamka za naivne i uporne protivnike nacionalizma i nacionalnog organizovanja.

7 1

Građanski populizam

Imovinski karton "građanskih" lidera molim na uvid, po dnevno-političkoj potrebi vrijeđanje drugih i drugačijih zarad glasova. Prljava igra, jednom riječju LICEMJERI.

6 0

Alemm

Željko je željan vlasti.Uz to je sujetan.Možeš misliti šta za njegov ego znači biti 3 x Predsjednik?????On neće odustati.

4 5

* Sva polja su obavezna