Bosić: Vještačka sukobljavanja oko naziva jezika

Bosić: Vještačka sukobljavanja oko naziva jezika Izvor: N1

Očekujem da će Ustavni sud iskoristi priliku da pokaže da štiti odredbe Ustava i da obezbijedi jednako tretiranje i prava sva tri konstitutivna naroda, Srba u pet kantona u FBiH, isto kao što je riješeno u Ustavu FBiH i Ustavu BiH, rekao je Mladen Bosić član SDS-a i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Bosić je podsjetio da je na prošloj sjednici propala inicijativa jer su protiv nje glasali predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu.

Na pitanje da li će učiniti nešto po pitanju položaja Bošnjaka i jezika u RS, Bosić je odgovorio:

"Koliko znam u RS je to pitanje naziva jezika u Ustavu RS riješeno tako što se kaže da su zvanični jezici u RS jezici kojim govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Zbog ovih vještačkih sukobljavanja oko naziva jezika takva je formulacija u Ustavu RS. Ja govorim srpskim, bošnjačkim jezikom govore Bošnjaci, ali nemam ništa protiv da svako svoj jezik zove kako misli da treba i da mu u dokumentima stoji naziv njegovog jezika. Ja sam liberalan po tom pitanju."

Bosić je kazao da srpski jezik nije spomenut u pet kantona u FBiH.

"Tražim da se uvede, pa makar da se zove "jezik kojim govori srpski narod"", kazao je Bosić.

On je istakao da ovo pitanje nije pokrenuto ranije jer u parlamentima kantona nije bilo političke volje da se pitanje riješi.

"Mislim da nema ni danas spremnosti, vidjeli smo da je propao pokušaj nedavno."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tv

Bosicu jezik Bosanski je nastao prije Srpskog jezika i prvi rjecnik na Bosanskom jeziku stampan je 1631 godine 200 godina prije Srpskog jezika. I ti sada da nama.pricas.o Bosnjackom jeziku ko ste vi da nama odredzujete i namecete pitanje jezika. Vama smeta sve sto je Bosansko pa ste tako i nazive gradova ukinuli i nazvali ih po vaseme ali oni za nas ostaju uvjek Bos.Grahovo Bodanski Petrovac,Bosanski Novi Bosanska Gradiska to vi ne mozete da ukinete na silu. Budate se antifasizmom ali ste najveci fasisti na ovim prostorima dokazano i provjereno korpus delix. I nemojte da nam vi genocidasi drzite predavanje o jeziku.

2 1

Dost

'Et kolko ste jos zatucani, sve naslijedje okupacija iz proslosti i religiski navlacica sa Istoka, Zapada i Juga, Treba da vam bude jasno bez razlike kako svoja plemena zvali jezici izmedju Slovenije i Makedonije se treba zvati Jugoslovenski i .

4 2

Serbomulja

Bilo bi najbolje da svi zanemite makar mjesec dana u znak podrške rješavanja tpg pitanja.

2 1

* Sva polja su obavezna