Počinje proizvodnja kvarcita u gornjovakufskom rudniku

Počinje proizvodnja kvarcita u gornjovakufskom rudniku Izvor: Fena

Stvorene su pretpostavke za ponovni početak proizvodnje u nekadašnjem rudniku kvarcita a danas Privredno-trgovačkom društvu "Smrčevice“, nakon presude Općinskog suda Travnik kojom su otkazi Ugovora o koncesiji utvrđeni kao nezakoniti.

To je potvrdio predstavnik ovog rudnika Kerim Kasumović, koji je naglasio da je u prvoj fazi planirano zapošljavanje pedeset radnika, i da je u nabavku neophodne mehanizacije već uloženo oko milion KM.

Prijem radnika trebao bi početi odmah po završetku žalbenog roka, odnosno nakon što presuda postane pravomoćna.

''Nadamo se da dinamika, koju smo zacrtali, neće biti narušena i da će kantonalne vlasti pokazati sluh za potrebe ovdašnjih ljudi, lokalne zajednice i regije, i da se neće žaliti na presudu i usporiti cijeli postupak'', kazao je Kasumović.

U slučaju takvog epiloga, sve one pozitivne stvari koje su se desile u gornjovakufskom rudniku kvarcita u 2017. bile bi, kaže, stavljene u sjenu.

''Sigurno da bi se odrazilo i na najavljeno zapošljavanje oko 300 radnika u firmi "Steelmin“ (bivša Elektrobosna) u Jajcu, s kojom je rudnik sklopio ugovor o isporuci određenih količina na tzv. zimskom lageru'', naglasio je.

Ističe da novi, lokalni investitori, svojim poslovnim iskustvom i isključivo domaćim kapitalom "garantiraju pokretanje proizvodnje i finansijku stabilnost rudnika, koji ima perspektivne planove za budućnost“.

Podsjeća, također, da su problemi u radu PTD "Smrčevica“ počeli obustavom proizvodnje u preduzeću "Elektrobosna“, jedinom kupcu kvarcita s područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja, prema kojem su postojala nenaplaćena potraživanja od oko 560.000 KM.

''Nastojali smo djelovati kontinuirano što je, po predmetu tužbe radi poništenja nezakonitih otkaza Ugovora o koncesiji, potvrđeno brojnim dokazima'', istaknuo je.

Napominje da se termin "kontinuirana proizvodnja“ u ovom slučaju mora tumačiti kao "kontinuirana proizvodnja tokom maksimalno šest mjeseci kalendarske godine zbog velike nadmorske visine lokacije rudnika, i surove klime na Vranici tokom ostalih šest mjeseci, što proizvodnju čini nemogućom“.

Podsjeća, na kraju, da je Rudnik kvarcita "Smrčevica“ osnovan 1982., s osnovnim poslovnim ciljem da strateškom mineralnom sirovinom, rudom kvarcita, snabdijeva tvornicu ferosilicijuma u Jajcu, i da je imovina rudnika u ratu u potpunosti uništena, te da je ponovna proizvodnja i isporuka rude za kupca u Jajcu počela 1997.

''Dvije godine kasnije rudnik je privatiziran, a novoosnovano društvo "Smrčevice“ tehničko-tehnološki i ekonomski osposobljeno do nivoa da može vršiti eksploataciju kvarcita u godišnjem kapacitetu od 660.000 tona, uz pedeset stalno uposlenih radnika'', kazao je.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Licemjeri vakufski

Evo posla još samo robova za kojih par stotina maraka i za izbore se sda može faliti kako je donijela prosperitet a uništila cijelu gornji vrbasku dolinu dok je ovaca biće i vune....

5 1

* Sva polja su obavezna