Parlament: Izmjene Izbornog zakona po hitnoj proceduri

Parlament: Izmjene Izbornog zakona po hitnoj proceduri Izvor: N1

Postoji opća i entitetska većina, konstatiram da smo usvojili zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, kazala je danas predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto nakon glasanja.

''Za'' je glasalo 28 zastupnika, ''protiv'' je bilo sedam, a četiri ''suzdržana''.

Podsjećamo, ovaj Dom Parlamentarne skupštine BiH izjasnio se tako o zahtjevu grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predložila je i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hm

Nevole oni bosnu

1 0

SDA zakon

Pa tu se radi samo o pishanoj tehnickoj proceduri - hocete li ikada donijeti kakav supstancijalni zakon bagro neradnicka?

4 0

Blam

Dragan Čović je dobio nešto više od 124 hiljade glasova od ukupno 3.2 miliona reg. što je malo više od 4% i tako traže neke promjene u normalnoj državi je ispod praga za ulazak u parlament a ne još da bude predsjednik

6 1

* Sva polja su obavezna