Ivanić: Pitanje granice na čekanju zbog odnosa Bošnjaka

Ivanić: Pitanje granice na čekanju zbog odnosa Bošnjaka Izvor: N1

Zbog nesređenih bošnjačkih političkih odnosa u Sarajevu, pitanje granice Srbije i BiH bez razloga je pretvoreno u "neku veliku temu", izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

On je potvrdio da je prijedlog iz Srbije već dostavljen institucijama BiH od kojih očekuje da konačno započnu posao na tom predmetu.

"Nekorektno je to što trenutno nema nikakvog stava BiH. Sam teško mogu da ubrzam rješavanje problema jer je u pitanju frustracija Bošnjaka. Bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH na tom pitanju ne možemo ništa", rekao je Ivanić za "Večernje novosti".

On kaže da je problem to što je granica na nekim mjestima nelogična i pojašnjava da je Srbija željela da dođe do razmjene teritorije na dva mjesta oko pruge.

"Tu bi se razmijenilo bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni. Smatram da je to korist i za BiH", rekao je Ivanić.

Što se tiče zemljišta oko hidroelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik", Ivanić je naglasio da Srbija nikada nije zahtijevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korištenje malog dijela teritorije na stotinjak hektara ne te dvije lokacije.

On je rekao da Beograd traži mogućnost slobodnog korištenja kada je u pitanju brana i prihvata da je granica rijeka Drina.

"Srbija traži i da joj BiH omogući nesmetanu upotrebu te teritorije, odnosno da tu mogu biti i mašine i da mogu da se obnavljaju postrojenja", pojasnio je Ivanić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je tom prilikom da bi pitanjem granica trebalo da se bave eksperti i da promjena granice oko hidroelektrana ne dolazi u obzir.


Dogovor BiH i Srbije nije postignut samo za oko tri odsto linije koja ih razdvaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 16

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bedastoće

Koga vi štitite,pa ne objavljujete komentare.Ako neko kaže da je ovaj polltron i da mu samo cipele vire iz Vučićeve onda je to njegov stav.Šta je ovaj konkretno uradio za NARODE BiH osim što je čučo i čeko šta će ko reći,pa on onda na sav glas"ja sam uradio ovo,ja sam sprijecio ovo" i na kraju ništa.

8 0

Amir

Pa i vi ste clan predsjednistva pa izadjite sa nekim strucnim prijedlogom, ovako stalno slusamo isprazne price od vas trojice " ja sam reko" ?

3 0

prišt

Aca reče i slaga - mi, Srbbija imamo sve papire. Nemate Aci, MLLadene i ostali nemate, zato krenite na arbitražu ako smijete! Pa da vidimo ko ima validnije papire. Još ste gori od ovih Čovićevih. Jeli, a ono, sada se fališ da si i ti spriječio potpis ugovora Država BiH - Islamska vjerska zajednica? Zašto?

4 0

* Sva polja su obavezna