NSRS priprema odgovor na osporavanje ''Dana RS-a''

NSRS priprema odgovor na osporavanje ''Dana RS-a'' Izvor: N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra prvu sjednicu Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“.

Deset delegata Vijeća naroda RS-a u zahtjevu podnesenom 25. januara 2018. traži od Ustavnog suda da donese odluku da je neustavan "9. januar, kao Dan RS-a“.

Osporavaju član u kojem se navodi: "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan RS“.

Zahtjev je potpisalo osam delegata Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a, kojim je predsjedavao Čubrilović, na sjednici održanoj 8. februara složio se o potrebi formiranja tima za odbranu u ovom predmetu, podsjećaju iz entitetskog parlamenta.

Tim čine akademik Rajko Kuzmanović (koordinator Tima), prof. dr. Siniša Karan, prof.dr. Mile Dmičić, prof. Željko Mirjanić, prof. dr. Darko Radić, prof.dr. Radomir Lukić, narodni poslanici i članovi Odbora za ustavna pitanja Dragan Čavić, Nedeljko Glamočak i Perica Bundalo, ministri Anton Kasipović i Lejla Rešić, advokar Jovan Čizmović, istoričar Željko Vujadinović i sekretar Odobra za ustavna pitanja Dragana Marković.

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“, istakli su ranije da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti tog datuma te stav Venecijanske komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Boošnjooke

su ga ponovo ugasile!

3 0

Dragi

Ko je prodao veru za veceru, prica o genocidu!

4 1

wow

pa sam tim koji sprema odgovor je dokaz neustavnosit, jer dimenzija kvaliteta, da su predstavnici dva naroda protiv tog neustavnog "praznika", a predstavnici samo jednog naroda "za" govori o nepoštivanju demokratije u ovoj evropskoj crnoj rupi diskriminacije i segregacije, od strane sljedbenika pogroma nad nesrbima u rs-u, te kršenju ljudskih i drugih prava. dovoljan razlog ici prema evroskom sudu za sastitu ljudskih prava.

6 1

* Sva polja su obavezna