Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Glikića i Milanovića

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Glikića i Milanovića Izvor: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv Bore Glikića i Igora Milanovića zbog organiziranog kriminala i krivotvorenja isprava, saopćeno je jutros iz Tužilaštva.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, u okviru organizirane kriminalne skupine vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea, izradu nezakonitih osobnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. „Zemunskog klana“ omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva.

Kako je saopćeno, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Gligić Bore, rođenog 1969. godine u Tuzli, državljanina BiH i Republike Srbije
2. Milanović Igora, rođenog 1987. godine u Lazarevcu, državljanina Republike Srbije

Optuženi se terete, da su kao dio organizirane kriminalne skupine, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, sa jasno podjeljenim ulogama i zadacima, činjenjem niza organiziranih protuzakonitih radnji, uglavnom osobama iz kriminalnog miljea, nezakonito omogućili podnošenje zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata CIPS, sa podacima stvarnih osoba a fotografijama osoba kojima je pribavljen lažni identitet.

Prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja kaznenih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne skupine, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za osobne dokumente BiH, kako bi počinjenjem kaznenih djela, zloupotrijebili njihov identitet.

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja osobnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno sudjelovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane tjeralice.

Akcijom pravosudnih i sigurnosnih organa BiH, počinitelji ovih nezakonitih aktivnosti, kojima je pričinjena velika šteta Bosni i Hercegovini, sistemu osobnih dokumenata CIPS –IDDEEA, su otkriveni i procesuirani u okviru akcije kodnog naziva „Papirus“, a nezakoniti osobni dokumenti poništeni i stavljeni van snage.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

bošnjak

A kad će optužnice protiv Izetbegovića, Brankovića, Novalića, Drekovića i Patkovića???

2 0

Skojevac

Siguran sam da su nedostupni Sudu BIH

6 0

* Sva polja su obavezna