Marš žena u Sarajevu: “Odlučne cure će spasiti svijet” (FOTO)

Vijesti 08. mar 202313:48 0 komentara
N1

U organizaciji Fondacije CURE u Sarajevu je na 8. mart tradicionalno organiziran marš žena i mirni protest s ciljem ukazivanja da se žene i danas u 21. vijeku i dalje suočavaju s brojnim problemima i diskriminacijom.

Medina Mujić iz Fondacije kazala je kako je glavna poruka ovogodišnjeg marša: “Odlučne cure će spasiti svijet”.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Protestna maršuta krenula je od Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a završava ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine. Pridružile su se i članice brojnih drugih organizacija.

“Želimo skrenuti pažnju da žene u BiH zaista nemaju jednaka prava i mogućnosti u javnoj sferi djelovanja, da se susreću s nizom problema u BiH. To je jedan od načina na koji smo željeli alarmirati javnost o problemima. Važno je naglasiti da Fondacija CURE aktivno radi na rješavanju problema tokom cijele godine – edukacije, semirani, konferencije i pisanje izvještaja, amandmana, konvencija…”, navela je.

Na pitanje da li žene imaju podršku društva i sistema, Mujić odgovara: “Nažalost jako malo. Žene se susreću s velikim izazovima jer vrlo često izostane sistemska podrška.”

Žene koje su marširale poručuju da nije samo Osmi mart taj dan kada se obraća pažnja na žene, već da im se poštovanje treba ukazati svaki dan.

Incident na maršu žena u Banjaluci: Prolaznik urlao j…m li vam majku (VIDEO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!