Marš žena u Sarajevu

Fondacija CURE danas su u Sarajevu organizovale aktivističku šetnju/marš povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresiranim organizacijama, formalnim i neformalnim grupama, te članovima Ženske mreže BiH koji žele da sa svojim prisustvom skrenu pažnju na nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

 Marš je krenuo ispred Parlamentarne skupštine BiH, a završit će na Trgu djece Sarajeva. Poruke sa Osmomartovskog marša trebaju doprinijeti da više niti jedna žena ne bude nevidljiva.

Historija ostvarivanja ženskih prava je turbulentna, žene širom svijeta koje se i izbore za određena prava, vrlo brzo ih gube ili neka druga prava.

"Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz historiju, u 2018. godini mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjelujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi, nema nas ni u Predsjedništvu BiH, stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, marginalizovane žene su višestruko diskriminisane", navedeno je iz Fondacije CURE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hanume

pazite se da ne usledi jedna Kavazovićeva fetva!

4 1

Nema razloga za fetvu

Nece uslijediti nikakva fetva, jer se ona ne izrice tek tako, zbog bilo cega, ali u duhu islama nije nikakvo masovno okupljanje zena i demonstriranje.

5 1

* Sva polja su obavezna