infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 8. mart

infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 8. mart Izvor: N1

Najvažnije poslovne vijesti za 8. mart 2018. godine

Oko 1.000 bh. porodica učestvuje u povećanju izvoza mesa u Tursku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreli su se danas sa Özgürom Güvenom, zamjenikom generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske. Federalni ministri i predstavnik turske poljoprivredne kreditne zadruge, zajedno sa načelnikom općine Kalesija, obišli su potencijalnu lokaciju za izgradnju pogona na kojem će se vršiti prihvat, klanje stoke i pakovanje, a koja se nalazi na području Kalesije. Riječ je o nastavku aktivnosti institucija dvije zemlje, s ciljem unapređenja saradnje u oblasti proizvodnje i izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

Sarajevski aerodrom ove godine očekuje više od milion putnika

Međunarodni aerodrom Sarajevo je u februaru zabilježio dvocifren rast broja putnika, tačnije rast od 19,1 posto u odnosu na prošlu godinu na rekordnih 48.986 putnika. Broj letova iznosi 774, što je povećanje za 5,9 posto. Sarajevski aerodrom je primio ukupno 103.133 putnika tokom prva dva mjeseca ove godine, što je povećanje za 22 posto u odnosu na 2017. godinu. Prema prognozama, 2018. godina će biti rekordna za pomenuti aerodrom te se očekuje više od milion putnika. Neke aviokompanija koje trenutno slijeću na aerodrom u Sarajevu su najavile planove za povećanje broja letova tokom ljetne sezone, a SAS Scandinavian Airlines i SunExpress će uvesti nove sezonske letove prema Sarajevu.

Izvor: N1Francuski ministar pozvao Evropu da odgovori Donaldu Trumpu

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da Evropa mora čvrsto reagirati na predložene tarife američkog predsjednika Donalda Trumpa na uvoz aluminija i čelika, za koje je rekao da će dugoročno štetiti američkim interesima.

Jean-Yves Le Drian: "Da, Evropa mora pokazati suverenitet i snagu, i to je razlog zašto će Evropska komisija predložiti kontra mjere izuzetno nesretnoj inicjativi Donalda Trumpa, koja će nedvosmisleno donijeti boljitak za Sjednijenje Američke Države sada, ali će dugoročno biti štetna za američki uticaj u svijetu."

Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj

Broj nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj dosegao je rekordnu vrijednost s gotovo 1,2 milijuna u posljednjem kvartalu prošle godine, priopćio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada u Nuernbergu. Kako je nadalje priopćio IAB, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje, najveća potražnja za radnicima vlada u prerađivačkom i građevinskom sektoru. Njemačka građevinska poduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila.

No manjak stručnjaka se bilježi u gotovo svim sektorima, posebice onima s tehničkim predznakom. IAB četiri puta godišnje vrši ispitivanje o nepopunjenim radnim mjestima pri čemu se u obzir uzimaju i ona radna mjesta koja poduzeća nisu prijavila saveznom uredu za zapošljavanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna