Tomba: Sjećam se izbjeglica iz BiH koje su skijale sa mnom

Tomba: Sjećam se izbjeglica iz BiH koje su skijale sa mnom Izvor: N1

Na Jahorini je najavljena "Trka poznatih ljubitelja Jahorine", koja će biti održana u subotu, 10. marta. Ona će okupiti zaljubljenike u skijanje - a trku će otvoriti proslavljeni italijanski skijaš i veliko ime svjetskog skijanja Alberto Tomba koji je govorio za N1.

Nije prvi put da ste u Bosni. Šta osjećate i šta se mijenja svaki put kada dođete?

Ovo je četvrti put da sam ovdje. 87. pa 97., 2008., svakih 10 godina sam tu na Jahorini i u Sarajevu. Vežu me lijepe uspomene. Od one finalne utrke svjetskog kupa 87. godine, bio sam četvrti u veleslalomu, a 97. sam također bio tu zbog sponzorskih obaveza. 2008. bio sam tu zbog utrke skijaških legendi. Ove godine također se osjećam lijepo zbog poziva. Uvijek sam spreman.

Ove godine nećete učestvovati u utrci, ali kakvu utrku očekujete? Borbenu ili, recimo, malo opušteniju?

Ne znam, jedina trka u kojoj sam se takmičio, u Zagrebu sa legendama, tamo je bio Ingemar Stenmark, sve su to lijepa sjećanja. Bojan Križaj, Jure Košir, to je mnoštvo šampiona koji se susreću i druže, koji se sjećaju starih utrka. To je samo mjesto sastanka, neće biti takmičarska utrka i bit će lijepo biti sa njima i zabavljati se.

I govoreći po prijateljima, šta osjećate kada se sa tim poznatim ljudima i prijateljima iz Srbije, Hrvatske i BiH, koje su to emocije koje proživljavate?

To su sjajne emociju jer mogu vidjeti od starih šampiona, od jednog Križaja do Košira, koji se takmičio duže od mene, ja sam se povukao prije 20 godina, a lijepo je vidjeti i njih, kada vide svog Alberta, da im je drago. Drago mi je, raznježim se, jer uvijek tako lijepo govore o meni i hvala im na tome, jer smo svoje karijere proveli zajedno, neko je bio tek na početku karijere, ili sam ja bio na početku svoje, tako da je tu mnogo lijepih sjećanja, ali bilo bi ljepše naći se, ne svkaih 10 godina, već svake 3 ili 4.

Želim vas pitati o toj infrastrukturi koju Bosna i Hercegovina ima i koja je ostala od Olimpijskih igara 1984. To je infrastruktura koju su uništili vrijeme i rat koji se dogodio 90-tih godina. Imate li savjet kako renovirati to sve kako bi se turisti i skijaška takmičenja vratila ovdje?

Volio bih da moje prisustvo ovdje bude dobar znak za budućnost, kako bi se ovdje otvarali novi projekti i turizam. Sjećam se i momaka koji su bili izbjeglice iz BiH koji su sa mnom skijali na Stelviju. Bila je '93. godina. Ta trojica momaka su živjeli u Bormiju, a ljeti su boravili u Stelviju. Držao sam ih uza se i imam lijepo sjećanje na taj užasni rat koji se dogodio. Ali sada se sve promijenilo. Prošle su 23, 24 godine i došlo je vrijeme da se zavrnu rukavi i da se krene naprijed. Iako tu neće biti olimpijada, sljedeće godine imate olimpijadu za mlade, ali možete ponovo krenuti sa trkama svjetskog kupa, sa barem jednom disciplinom za muškarce i žene, kako su to uradili u Bugarskoj u Basku. Rekao bih da je slalom, veleslalom za muškarce i žene savršena ideja, a onda vidite vi, da li ponovo početi pričati o olimpijadi i da li je to dobra odluka.

Izvor: N1

Alberto, za kraj, vaš savjet za djecu koja bi željela da postanu profesionalci i one koji imaju malo više godina koji žele rekreativno da počnu da se bave skijanjem. Odakle početi?

Mislim da početi sa šest godina nije kasno. Nakon toga roditelj je taj koji mora dosta usmjeravati, jer skijanje je teško, to nije lak sport, to je težak sport koji zahtijeva odricanja. Nije lako ni doći do snijega, do materijala. Treba, nakon toga imati nekoga ko će nakon roditelja preuzeti sve to, nekoga ko ne priča mnogo. Skijanje je individualni sport sa malo priče i morate dobro znati kakvu taktiku koristiti i postaviti se tokom trke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

No Comment

Pustite ove proslavljene i slavne, šta su lično uradili da bi im država BiH bila do kraja zahvalna. I jedno veliko ništa...

3 0

Hm

Nevoli on hiljadudugogodisnju bosnu

2 3

Bosanski Zmaj

Haman ni ti ne voliš gramatiku.

3 0

* Sva polja su obavezna