Žene u bh. vlasti: Kako se ne biraju, tako se i ne kandiduju

Žene u bh. vlasti: Kako se ne biraju, tako se i ne kandiduju Izvor: N1

Članovi Predsjedništva - muškarci. Predsjedavajući Vijeća ministara i većina sastava ovog organa vlasti također. Muškarci su predsjednici entiteta, a i u zakonodavnim organima su žene znatno nadbrojane. Provjerili smo i situaciju u pravosuđu, ali i oružanim snagama.

Borba za političku, socijalnu i ekonomsku ravnopravnost, koja je preko okeana počela prije više od vijeka, u Bosni i Hercegovini polučila je ove rezultate: u aktualnom sastavu najvišeg zakonodavnog organa u državi - predstavničkog doma Parlamenta je 23% žena. 

Prosjek učešća žena u entitetskim parlamentima je 19.7% - 21.4% u Parlamentu Federacije, 18% u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na nivou kantona je 18.5% žena; od toga najviše u Posavskom kantonu (23.8 %), a najmanje u Kantonu 10 - sa 4%.

U Vijeću ministara - dvije ministrice, u Vladi Federacije 25% žena, a u Vladi RS-a 25%.

Broj žena i dalje je ispod zakonskog minimuma.

"Mislim da problem leži u samom Izbornom zakonu. Komisija smatra da problem leži i u zakonu o strankama. Misim da bi stranke u samim svojim tijelima trebali donijeti druge zakone - istaći nosioce kao nosioce izbora, ali i u organima stranaka", kaže Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Izvor: N1

Kako se ne biraju, tako se i ne kandiduju. Na lokalnim izborima, na primjer, za gradonačelnice se kandidovalo malo iznad 6% žena (6,22%) i preko 93 % (93,78%) muškaraca. Oko 4% žena izabrano je za načelnice - pet u RS-u i jedna u Federaciji.

Kako je političarkama među muškim kolegama?

"Nije lako biti žena u politici. Treba veliko odricanje, velika spremnost, odgovornost, pa i hrabrost za neke poteze i odluke i bez pomoći porodice i razumijevanja, nikada - ja lično, ne bih uspjela./ Žene vam mogu biti isto tako neprijatelji, kao i veliki prijatelji...Naš cilj i moja poruka je da se žene zauzu za žene, glasaju za njih, da im daju podršku", kaže Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Nešto je bolja slika u pravosuđu: U sudovima je oko 64% žena, u tužilaštvima oko 51%. Oko 43% žena je na pozicijama predsjednika sudova i glavnih tužilaca. U kantonalnim sudovima ima čak oko 80% žena.

U oružanim snagama je 6.8 % žena, u policijskim snagama na svim nivoima vlasti 7.5%.

U zgradu Predsjedništva od Daytona naovamo žena nikada nije ušla u ulozi članice predsjedništva. U najvišem organu izvršne vlasti redovno su bili muškarci. Isto važi i za Vijeće ministara. Predsjedavajući Vijeća redovno su bili - muškarci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: 8. mart , Osmi mart

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Ma slaba je ponuda ???

1 0

* Sva polja su obavezna