Napuštanje i osnivanje novih stranaka u izbornoj godini

Napuštanje i osnivanje novih stranaka u izbornoj godini Izvor: N1

Posljednji mandat u Parlamentu BiH bio je koban za SDA i SDS. Od stranke sa najvećim brojem zastupnika, i stranaka kojima su se drugi priklanjali ove dvije partije su došle do toga da imaju najveći broj neopozivih ostavki visokih dužnosnika.

Klub SZP u mandat je ušao sa šest, priključio im se i se DNS-ov Jovan Vukovljak koji je kasnije napustio klub. Sada ih je ostalo četiri. Tri iz SDS i jedan iz NDP.

Najviše preleta u Parlamentu BiH je imao Jovan Vukovljak, ušao je u Parlament ispred DNS, priklonio se klubu SZP, da bi se vratio u DNS.

"Ja Jovan Vukovljak iz moralnih i političkih razloga i nezdovoljstva ukupnim stanjem u DNS-u posebno načinom vođenja kadrovske politike, podnosim neopozivu ostavku na stranačke funkcije u DNS", naveo je Vukovljak u ostavci.

Izvor: N1

Krajem januara ove godine, Vukovljak je napusitio klub SZP i poručio da nikada nije napustio DNS.

Zajedno sa Vukovljavkom DNS-u se priključio i Đorđo Krčmar koji nekoliko mjeseci ranije napustio SDS. Prije toga iz SDS-a izašao je i jedan od dva tada SDS-ova delegata u Domu Naroda Ognjen Tadić.

"Ne bježim od odgovornosti da ja sredim stanje jer ja sam ja u startu ja i napravio SZP od imena programa i svega ostalog. A nisam učestvovao u njegovoj privatizaciji niti podjeli plijena niti mi je to bio cilj", rekao je Ognjen Tadić po podnošenju ostavke u oktobru prošle godine.

No do sređivanja stanja u SZP nije došlo. Tadić je osnovao novu Narodno stranku. A SDS je juče napustio i Borislav Bojić.

"Smatram da se stranka udaljila od one ideje koja se zove SDS", kaže Borislav Bojić.

I za SDA ovo je bio turbulentan mandat. Parlament BiH ušli su sa 10 poslanika, sad ih je šest. Prvo su klub napustila tri poslanika, juče-poslednji Sefer Demirović.

"Nisu to problemi moji lični sa SDA, ali jesu problemi SDA koji se generiraju na području Tuzlanskog kantona", rekao je Sefer Demirović.

Demirović sada najavljuje da će djelovati samostalno do osnivanja neke nove stranke. Trojica poslanika Šepić, Ahmetović i Sokolović formirali su novu stranku Nezavisni blok sa kojom namjeravaju izaći na naredne izbore.

"Mi ćemo sarađivati sa svima onima koji hoće promjenu i hoće promjenu i hoće drugačiju zemlju", poručio je Senad Šepić, na osnivačkoj konvenciji u septembru prošle godine.

Iz SDA prošlog mjeseca istupio je ili je izbačen veliki broj članova u TK, formirana je nova stranka-Pokret demokratske akcije. Formiranje nove stranke najavio je premijer KS Elmedin Konaković. No, pored ostavki i isključenja ima i onih koji budućnost vide u SDA. Stranci se priključio Davor Selak iz HDZ-a 1990.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

mart

Nisu ovo nikakvi poslanici ni politicari ovo su prodane duse naucili da budu visoko na vlasti i cim ga stranka skine odmah mu ne valja. Kvazi politicari hajde molim vas nek mi neko odgovori sta su to oni dobro uradili nista samo je njima dobro a narod ko sisa.

3 0

@

glasas za jednu stran(k)u a glas zavrsi u drugoj , staro vec uhodano pravilo.kolika su farsa izbori dovoljan je podatak da kada se sve zbroji, glasaca ima par puta vise od stanovnistva u bh.

2 0

Draga 1d

Svi koji setaju od jedne partije prelaze u druge ili prave nove su karijeristi i ganjaju vlastite interese,a ne interese građana jal ti naroda koje bi trebali predstavljati.

1 0

* Sva polja su obavezna