U Zagrebu, Rijeci i Splitu marširalo se za prava žena

U Zagrebu, Rijeci i Splitu marširalo se za prava žena Izvor: Ana Brakus

8. mart je dan slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe te prostor za realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet, poručeno je s Noćnog marša - 8. mart, koji je i ove godine u Zagrebu organizirao feministički kolektiv fAKTIV, a slični marševi održani su i u Rijeci i Splitu te Zadru i Dubrovniku.

"Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!", poručile su organizatorice Noćnog marša, koji je u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma okupio nekoliko tisuća građanki i građana, javlja Index, te je kolona na čelu koje je transparent "Ljutnja. Otpor. Promjena" nakon uvodnih govora uz zvuk bubnjeva promarširala Ulicom Franje Račkog, Ilicom te Gundulićevom i Masarykovom prema Zrinjevcu.

Noćni marš 2018. Zagreb Izvor: Ana Brakus


"8. mart danas simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Sve borbe - za prava žena, za javne resurse i usluge, za humane uvjete rada, za slobodu i autonomiju - prožimaju se u jednu borbu. Osmomartovski noćni marš dio je te borbe - borimo za naša prava danas, ali i za prava budućih generacija", poručile su organizatorice.


rijeka, noćni marš, Izvor: N1 (Čitatelj)

Razloga za ljutnju, kažu, ima i previše pa nabrajaju: "Žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih".

Napominju da su ljute i jer se ne zna datum ratifikacije Istanbulske konvencije, a "resorna ministrica šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida, a ljute su i jer se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije". "Zato nam treba 8. mart - dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti otpora. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku", naglašavaju.Stoga ističu da zahtijevaju promjenu - "besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije, pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima - za sebe i za one koje iza nas dolaze".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hrvoje Horvat Agramer

Lijepo.

1 0

* Sva polja su obavezna