Više osoba tražilo pomoć zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna

Više osoba tražilo pomoć zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Izvor: Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

Britanska policija saopštila je danas da je ukupno 21 osoba tražila ljekarsku pomoć poslije upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku.

Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira Kier Prichard rekao je danas za Sky News da je tim ljudima pružena podrška i da su im dati bolnički savjeti.

U 21 osobu uključeni su bivši ruski agent Sergej Skripal, njegova kćerka Julija i policajac Nick Bailyi, koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesviještenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.

Zvanićnici su rekli da se zdravlje policajca popravlja, dok su Skripal i njegova kćerka i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju. Britanska ministrica unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad rijetkim hemijskim nervnim otrovom na nekadašnjeg ruskog špijuna i njegovu kćerku kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklijevanja" kada činjenice postanu jasne.

Njih dvoje su u nedjelju pronađeni bez svijesti na klupi u engleskom gradu Solsberyju, što je dovelo do antiterorističke istrage.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obavještajnoj službi (GRU), a 2006. godine je osuđen za špijunažu. Oslobođen je 2010. godine, u okviru medijski veoma praćene razmjene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osuđena zbog špijunaže u korist Zapada.

U mirnom mjestu, gde se napad dogodio, policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab "The Mill" gde su otac i kćerka bili, zatvoreni su za goste i okruženi su policijskim kordonom. Klupa gde su u nedjelju nađeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.

Istražitelji se takođe interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. godine od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata prije dvije godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od oboljenja jetre. Policija je danas okružila sigurnosnim trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i sina Aleksandra, koji je kremiran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna