Zvizdić Dodiku: Ovdje postoji samo jedna država, a to je BiH

Zvizdić Dodiku: Ovdje postoji samo jedna država, a to je BiH Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je jučerašnju manifestaciju otvaranja zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, ponovo iskoristio da pošalje negativne i radikalne poruke, od kojih niko neće imati koristi, a ponajmanje građani kojima se obratio, saopštio je danas predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Apsurdne i iracionalne izjave Milorada Dodika kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, lažno je nazivajući “državom”, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja.

Bizarni Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja jos jedan u nizu blijedih pokušaja da na “toplom režimu” održi opsjenu o nepostojećem “državnom” statusu entiteta RS-a. 

Ali, kako to kaze njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt: “Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina".

Zato podsjećam Milorada Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, nema niti će ikada imati državne atribucije. Na ukupnoj površini od 51 197 km2, postoji i postojaće samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Zbog toga su ovakve i slične zapaljive izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, opasne i štetne po unutarnje odnose u BiH, jer nas vraćaju unazad kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed.

Država Bosna i Hercegovina, a ne nekakve fantomske paradržavice, je  posljednjih godina na evropskom putu napravila značajan iskorak i to su prepoznali svi relevantni međunarodni faktori, ali nažalost ne i pojedini domaći političari poput g. Dodika, koji u nedostatku svježih ideja i programa, nude samo retrogradnu političku retoriku", navodi se u reagiranju predsjedavajućeg Zvizdića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Denis Zvizdić

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ibro

Bosna je najstarija na Balkanu i dobro svi znaju ko ponovo dirne Bosnu šta ga čeka. Data im je šansa 91-95 i nema vise

4 3

Mila

Dodik je kao seoska baba koja ima upalu mokracnih kanala , pojma nema bunca i bunca

13 6

Mirza Ramic

Milorad Dodik je iskoristio dejtonski sporazum da proklamira republiku srpsku sto je protuvzakonito i mora se kaznit USTAVNI SUD BiH mora jasno da to ima u uvidu da je RIJEC (REPUBLIKA) SRPSKA ZLOUPOTREBLJENA U DEJTONSKOM SPORAZUMU U TOM SLUCAJU USTAVNI SUD MORA DA PONISTI DEJTONSKI SPORAZUM KOJEG SU SRBI ZLOUPOTREBILI PROTIV BOSANSKE EKONOMIJE I SUZIVOTA

15 11

* Sva polja su obavezna