Zašto Vlada Srbije nije predložena za zlatnu plaketu?

Zašto Vlada Srbije nije predložena za zlatnu plaketu? Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Skupština opštine Srebrenica danas je dodjelila nagrade i plakete zaslužnim osobama u 2017., a dobitnik zlatne plakete je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska. Bošnjački predstavnici u opštini su bojkotirali današnju svečanu sjednicu, a načelnik Mladen Grujičić je poručio da su ispolitizirani iz Sarajeva.

Jedanaesti mart, Dan Srebrenice. Snage sigurnosti u pripravnosti. Dolaze visoke delegacije. Predsjednik RS Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Uoči svečane sjednice Skupštine opštine - sastanak sa načelnikom Mladenom Grujičićem.
Velika sala Kulturnog centra bila je suviše mala da primi sve visoke goste i Srebreničane. Svečanost bez bošnjačkih odbornika. Bojkot zbog odluke da Zlatna plaketa bude uručena Dodiku. Tako je i bilo.

"Ovo je specifično mjesto zbog tragedije koja se desila, ali i mjesto koje daje šansu da se pomirimo ovdje, da se ne dijeli bol, nego jednostavno da svi oni koji su odgovorni za bilo koji zločin - odgovaraju, a da se bol poštuje i uvažava", poručuje entitetski predsjednik.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić odbacuje optužbe da je riječ o predizbornoj kampanju. Iduće godine, kaže, za nagradu će kandidirat će Bošnjaka.

"Ova odluka je ispolitizovana i dirigovana, a sami predstavnici Bošnjaka rekli su da je ovo njima dirigovano iz Sarajeva, i da su oni samo čekali signal iz Sarajeva da bojkotuju", tvrdi Grujičić.

Izvor: N1

Svečanom sjednicom lokalnog parlamenta rukovodio je potpredsjednik. Predsjednik Alija Tabaković nije bio prisutan.

"Mi ovo smatramo paradom srpske sile i moći u Srebrenici. Nakon što su Bošnjaci preglasani, nije bilo razumjevanja od strane srpskih političkih partija i načelnika. Mi smo odlučili da ne učestvujemo. Umjesto da imamo svečanu sjednicu, mi imamo bojkotiranu sjednicu. To je čovjek koji svakodnevno negira državu, terorizira Božnjake u Srebrenici, prijeti nekakvim referendumima i otcjepljenjima, zabranjuje našoj djeci da uče svoj maternji jezik", ističe Tabaković.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin imao je poruku Srebreničanima - Vučić je vaš prijatelj. Ali nije propustio priliku da podsjeti da ni nakon dvije godine nisu poznati, kako kaže, oni koji su pokušali atentat na Vučića u Potočarima.

"Ko je pokušao da ubije predsjednika Vlade Republike Srbije? I zašto baš niko ne odgovara za takvo nešto? Ja vjerujem da bi ta jednostavna istina pomogla u odnosima naših zemalja", smatra Vulin.

Dan opštine, Srebrenica dočekuje u novom ruhu. Rekonstruirane su ulice, otvoren vrtić, i fabrika sa 25 novih radnih mjesta. Sve to sredstvima Vlade Srbije. Zato mnogima nije jasno zašto Vlada Srbije nije predložena za zlatnu plaketu. Načelnik opštine najavljuje u ovoj godini 150 novih radnih mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 14

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Itreba

Kad su pobjegli iz svog mjesta i omogućili glasanje ljudi iz srbije. Dvije treba dobiti ne jednu

1 0

SigurnoneVaš

I pored priznanja Miloradu Dodiku na ustrajnosti u obrani srpskog naroda i srpskih interesa na području BiH, ovo je stvarno bolesno...

2 0

Rašo

Odgovor bi bio jednostavan , ova Srbija danas nije ona Srbija od Slobodana Miloševića pa Dodik nije zadovoljan da se prema takvoj i nastupa .Inače njemu i simpatije oko socijalističke ideja u Srbiji bi vise godilo ali tu mu ga dođe Vučić kao knedla u grlu . A Srebrenica je samo paravan .

2 0

* Sva polja su obavezna