SSSBiH uputio otvoreno pismo međunarodnim organizacijama

SSSBiH uputio otvoreno pismo međunarodnim organizacijama Izvor: Anadolija

SSSBiH uputio je zahtjev za hitno reagovanje na adrese nekoliko međunarodnih organizacija u kojemu ih informiše "o grubom kršenju konvencija Međunarodne organizacije rada koje je BiH ratifikovala, prvenstveno Konvencije 87. o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i Konvencije 98. o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje".

Kako se ističe u saopćenju SSSBiH, u pismu je navedeno da se Vlada FBiH direktno umješala u unutrašnje funkcionisanje sindikata kada je dopisom od 7. marta 2018. obavijestila predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH da nisu stečeni uslovi za održavanje sjednice ESV-a i u kojem zahtijevaju da ona bude otkazana jer je u toku izbor rukovodstva SSSBiH.

Ističu da dodatno zabrinjava nastojanje Vlade FBiH "da na čelo SSSBiH postavi poslušnike koji joj se neće suprotstavljati, u namjeri da dodatno uništava radnička prava".

Iz SSSBiH naglašavaju da izbor njihovog rukovodstva ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje funkcionisanje ESV-a jer je sporazumom o njegovom osnivanju definisano da svaki socijalni partner samostalno imenuje i opoziva članove svoje delegacije.

"Nadamo se da ćete prepoznati opravdanost naših zahtjeva i da ćete u okviru svoje nadležnosti poduzeti odgovarajuće mjere", navedeno je, između ostalog, u pismu upućenom Međunarodnoj oragnizaciji rada, Delegaciji EU u BiH, OHR-u, Međunarodnoj konfederaciji sindikata i Evropskoj konfederaciji sindikata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Crko Sator Za Bajram

Poslednji trzaji lopovskog dvojca, bez kormilara.

3 1

Visegrad

Jagma za fotelje !! Bajramović i stitkovac bi da vladaju !!

3 0

* Sva polja su obavezna