infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 12. mart

infoBiz: Najvažnije poslovne vijesti za 12. mart Izvor: N1

Najvažnije poslovne vijesti za 12. mart 2018. godine

Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na stranim tržištima

Bosanskohercegovačka farmaceutska industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153 miliona KM, što je za 17 miliona KM, odnosno 13% više od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.
Dobit prije oporezivanja iznosila je 13 miliona KM, i to je za 12% više od dobiti ostvarene u prethodnoj godini. Uz podatak da je na inozemnim tržištima prošle godine ostvareno rekordnih 107 miliona KM, odnosno 70% ukupnog prihoda Bosnalijeka, predsjednika Uprave, Nedima Uzunovića posebno raduje podatak da kompanija nastavlja sa jačanjem pozicije tržišnog lidera u BiH, uz realizirani rast prihoda od prodaje od 7%. To je, ističe, potvrda, da bh. građani sve više cijene i vjeruju u domaće farmaceutske proizvode. Svi spomenuti pokazatelji su, dodaje, itekako ohrabrujući zbog ambicioznih investicijskih planova u narednom periodu.

U BiH posao za 23.000 nezaposlenih

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Uredom Svjetske banke u Sarajevu organizovalo je promociju Projekta podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg je planirano zaposlenje 23.000 osoba. Riječ je o zajmu za finansiranje investicionog projekta koji se sastoji od dvije komponente, a u jednoj od njih koristi karakteristike zasnovane na rezultatima i predstavlja prvi ovakav projekt u BiH. Ukupna vrijednost zajma je 50 miliona eura, od čega za FBiH ide 29.000 eura, s tim da je 1,8 miliona eura neracionalno i koristiće se za nepredviđene troškove.

Izvor: Infobiz


U Prijedoru posao za 1.000 radnika

U Prijedor bi, 20. marta, trebalo da stigne vlasnik italijanskog koncerna "Calzedonia", zainteresovan za izgradnju proizvodnog pogona u kojem bi se, prema najavama, zaposlilo između 800 i 1.000 radnika.Zainteresovanost "Calzedonie” za ulaganja u Prijedoru potvrdio je gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, koji je najavio da bi se taj proizvodni objekat, na više od 25.000 kvadratnih metara, trebao graditi na području iza Aerodromskog naselja, na staroj cesti za Banjaluku. Ovaj tekstilni gigant, širom svijeta, zapošljava 33.000 radnika, bavi se proizvodnjom čarapa, donjeg veša, džempera i jakni, a namjera mu je da u proizvodne kapacitete u Prijedoru investira oko 25 miliona eura.

Cijene nafte prošle sedmice porasle više od 1%

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle više od 1 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethode sedmice, jer su se smanjila strahovanja od izbijanja trgovinskih ratova i jer se očekuje rast potražnje za energijom. Cijene nafte najviše su porasle u petak, gotovo 2 dolara, jer je ulagače ohrabrio izvještaj koje pokazuje da u SAD-u snažno raste zaposlenost, dok je inflacija nejaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Infobiz

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna