Politička pozadina ubistva Đinđića - pitanje bez odgovora

Petnaest godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića pitanje o političkoj pozadini atentata i dalje je bez odgovora. Deceniju i po od tog događaja rijetko ko vjeruje da će taj dio priče o atentatu na Zorana Đinđića ikada biti razotkriven.

Izvor: N1

Dan koji je zakočio Srbiju. Tako 12. mart 2003. opisuju prijatelji upucanog srpskog premijera.

"Svi se sećamo da kad je Zoran Đinđić ubijen, da je nekako sve stalo. I da od tada, čini mi se, Srbija posrće i da je na nekoj nizbrdici", kaže novinar i pisac Dušan Veličković.

Da Srbija nije ni blizu onoga što je bila vizija Zorana Đinđića zaključak je njegovih saradnika 15 godina poslije smrti nekadašnjeg predsjednika srbijanske vlade. Zašto se našao na nišanu puške - nemaju dilemu.

"On je ubijen da mi ne bismo bili evropska Srbija. Vidite ko je na putu tim idejama i tim vrednostima i dobićete odgovor na pitanje šta je politička pozadina 12. marta 2003. godine", kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Ipak, sud na to pitanje nikada nije odgovorio. Upravo nerazjašnjena politička pozadina atentata zato već deceniju i po kopka Đinđićeve saradnike. Oni imenima nalogodavaca licitiraju, ali tvrde - dokaze nemaju. Zato i sumnjaju da će oni koji stoje iza ubistva ikada biti osuđeni.

"Naprosto da biste na sud treba vam materijalna činjenica, a to u ovom slučaju znači neki pisani nalog. Znači za to niko neće odgovarati? Nažalost, nisu se stvorili ni onih nekoliko meseci nakon ubistva, niti u ovom vremenu iza koliko ja to mogu da pratim bilo kakave činjenice koje bi mogle da dovedu do toga da neko pred sudom odgovara za tako nešto", rekao je predsjednik Nove stranke Zoran Živković.

Ni advokat porodice Đinđić nije optimističan. Podsjeća: aktuelni predsjednik Srbije obećao je da će država formirati tim koji bi istražio pozadinu tog političkog ubistva.

"To je bilo pre skoro četiri godine i od tada nema ništa novo. To je poslednja vest na tu temu - šta je politička pozadina. Ne verujem da postoji ta zavera i da postoje ljudi koji imaju uticaja u političkom životu Srbije koji to sprečavaju. Pre više mislim da je jedna karakteristična srpka lenjost", smatra advokat porodice Đinđić Rajko Danilović.

Tabloidi, ipak, nisu umorni, pa im je i ovog marta u fokusu diskreditacija nekadašnjeg predsjednika vlade Srbije. Nedeljnik "Ekpres" donosi intervju kuma Zorana Đinđića u kojem kaže da je ubijenog premijera Srbije iskvarila moć. Dio ispovesti Dragoljuba Markovića preneo je i Informer uz naslov: "Đinđić nas vodio u lopovluk".

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

brada

legija Ulemek koji trune u zatvoru zna nalogodavca ili nalogadavce ali covek ne sme da kaze imena jer bi mu to bio kraj Ali kada covek malo pogleda stanje u srbiji od stambolica do ivanovica ni jedno politicko ubistvo nije rijeseno niti ce biti Svaki koji i malo skrene sa zacrtanoga puta je SPC memorandumsa sanu i politike veliko srpstva nosi glavu u torbi

3 3

BLuka

Samo vaš drug Čedo bi trebao znati. Pa nije lud, valjda se samo pravi.

3 6

ZULE

Zoran Đinđić kao i Trajkovski su ubijeni po nalogu zapadnih obavještajnih slubi jer su oba bili prijatelji BiH. Đinđić je bio planirao da dođe u BiH i da se izvine kao Vili Brant. Da se sastane sa Alijom Izetbegovićem koji je tada još bio živ. A toga bošnjačkosrpskog pomirenja zapad se užasavao. Sjetimo se da je Šešelj odmah nakon ubistva Đinđića otišao "dobrovoljno" u Hag....

3 9

* Sva polja su obavezna