Potpisan sporazum o grantu EU za izgradnju mosta na Savi

Potpisan sporazum o grantu EU za izgradnju mosta na Savi Izvor: Igor Soban/PIXSELL, Ilustracija

Predstvanici Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) danas su u Banjoj Luci potpisali sporazum o grantu vrijednom 6,8 miliona eura iz evropskih fondova za sufinansiranje izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u Gradišci.

Ovaj investicijski projekt odnosi se na izgradnju objekata na graničnom prijelazu na dijelu ceste 2a (R2a) između Banje Luke i Gradiške, mosta na granici preko rijeke Save, kao i priključnih cesta na autocestu Banja Luka – Gradiška. Projekt je dio indikativnog produžetka Transevropske prometne mreže (TEN-T) na zapadni Balkan.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, je istakao da poboljšanje povezivosti na zapadnom Balkanu, kao i između zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavlja ključni faktor za rast i radna mjesta, te da će donijeti očite koristi privredama i građanima u regiji.

"Ovo ulaganje u Gradišku važan je korak prema snažnijoj integraciji cijelog područja zapadnog Balkana u skladu s novom strategijom za zapadni Balkan. Grant sredstva Evropske unije u iznosu od 6,8 miliona eura će sufinansirati izgradnju mosta na graničnom prijelazu preko rijeke Save u Gradišci. Ovo ulaganje će Evropsku uniju približiti Bosni i Hercegovini", naglasio je ambasador Wigemark.

I Matteo Rivellini, rukovoditelj odjela Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Bakan je kazao da su zadovoljna što danas potpisuju ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, koji daje značajan doprinos gospodarskom rastu, olakšavanju trgovine i integraciji Bosne i Hercegovine na Balkanu.

"Na liniji Gradiška - Banja Luka saobraćaj s autoputa mora biti usmjeren preko ulica Gradiške do gradskog mosta u samom središtu grada. Nakon što bude izgrađen, most će skratiti vrijeme putovanja, smanjiti potrošnju goriva i onečišćenje i koristiti kao zaobilaznice grada Gradiške. Banka je također potpisala zajam od 47 miliona eura za dovršenje tekućih radova na autocesti Banja Luka – Doboj", podsjetio je Rivellini.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je zahvalio predstavnicima Delegacije EU i EIB-a na spomeutim grant sredstvima.

"Ovaj projekt je važna spona ka uspostavi infrastrukturnih veza između Bosne i Hercegovine i njezinih susjeda. Ova investicija ce poboljšati regionalnu suradnju i komunikaciju s Europskom unijom", ukazao je Bevanda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Visegrad

Ko traži ??? Otimaju čak se neznaju ni pozdraviti !!!

0 0

Ucjenjuju ljude

Zašto carinici u Gradišci traže novac od putnika izmišljajući svoje lažne zakone?

1 0

* Sva polja su obavezna