Šarović: Pooštravanje mjera suzit će prostor prevarantima

Šarović: Pooštravanje mjera suzit će prostor prevarantima Izvor: Anadolija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, nakon što je izdao nalog nadležnim institucijama da uslovi za izvoz voća i povrća za Rusku Federaciju budu pooštreni, kazao je da očekuje da bi pregovori s Ruskom Federacijom mogli uslijediti uskoro.

Rekao je da će pooštravanje mjera omogućiti jasniju i kvalitetniju kontrolu i suziti prostor prevarantima, a pomoći državi i proizvođačima.

"Radi se o dva dokumenta, jedan je certifikat o bh. porijeklu, a drugi fitosanitarni certifikat. Vodio sam računa da ne prekoračim svoja ovlaštenja i na ovoj aktivnosti ću da istrajem da bi hiljadama porodica omogućio da jednog dana, nadam se što prije, mogu da izvoze voće i povrće u Rusku Federaciju", kazao je Šarović novinarima danas u Sarajevu.

Rekao je da rok za to zavisi od ruske strane, ali da su bilateralni pregovori zatraženi.

"Sankcionisali smo neke kompanije za koje se sumnja da su prekšile pravila trgovanja sa Ruskom Federacijom tako da smatramo da imamo uslove za pregovore", istakao je Šarović.

Naveo je da svako ko želi da izvozi u Rusku Federaciju treba da se identifikuje da li je proizvođač ili izvoznik, ako je izvoznik da prijavi proizvođača.

"Proizvođač treba da dokaže kolike ima zasade s voćem ili povrćem, i koliko je prinos te da dokaže da je to njegovo", rekao je Šarović.

U vezi s certifikatom o bh. porijeklu dodao je da proizvođač kod svake isporuke treba da dostavi karticu u kojoj se vidi stanje zaliha.

Osim toga, istakao je da mjere podrazumijevaju da inspektor bude prisutan kod davanja certifikata i utovara proizvoda za Rusku Federaciju, a ne kao što je do sada bio slučaj da se izdaje certifikat na osnovu izjave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosanac

dajte ba molim vas. kako će bih da sa svojih ca 2.5 hektara zemlje da zadovolji neki dio ruskog tržišta. prije bih rekao da vas rusi zezaju i plaćaju jabuke, (koje su usput najukusnije) ruskom maglom, koju je teško nabaviti na berzama. zadovoljite vi domaće tržište, da ne kupujemo turske, bangladeške ili panamske. u suštini, prodaj rusima da bi kupio gore navedene. gdje si bio- nigdje, šta si uradio- ništa...

2 4

Juncker

Te jabuke iz Paname su pravo ukusne.

2 1

* Sva polja su obavezna