Buduću šeficu CIA-e "vodila zatvor za mučenje"

Buduću šeficu CIA-e "vodila zatvor za mučenje" Izvor: CIA/Handout via Reuters

Dosadašnja zamenica direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Gina Haspel, koju je predsjednik SAD-a Donald Trump danas predložio za novu šeficu te službe, upravljala je tajnim zatvorom CIA-e na Tajlandu, u kojem su osumnjičeni za terorizam podvrgavani mučenju.

Trump je danas iznenada smijenio šefa američke diplomatije Rexa Tillersona, na njegovo mjesto je imenovao dosadašnjeg direktora CIA-e Mikea Pompea, a za njegovu nasljednicu odabrao je Haspel.

Ako Senat SAD-a potvrdi izbor Haspel, ona će biti prva žena na čelu CIA-e, ali je historijski značaj te nominacije odmah zasjenila njena povezanost sa zatvorom u kojem su, kako navodi AP, dva osumnjičena pripadnika Al-Qaide mučena simulacijom davljenja.

Haspel, koja ima veliko iskustvo u radu CIA-e u inostranstvu, vodila je taj zatvor u kratkom periodu 2002. godine, kada su tehnikom simulacije davljenja mučeni Abu Zubajadah i Abd al Rahim al-Naširi. To su za AP rekli jedan bivši i jedan aktuelni obavještajni zvaničnik SAD-a.

Haspel je također učestvovala u uništavanju video snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD-a koja je završena bez podizanja optužnica.

CIA je posljednji put koristila simulaciju davljenja prije više od 10 godina, navodi AP. Vlada SAD-a smatrala je mučenjem za zabranjenu taktiku ispitivanja dok administracija bivšeg predsjednika Georga Busha Mlađeg nije odobrila njenu upotrebu nad osumnjičenima za terorizam.

Za sada nema znakova da Trumpov izbor Gine Haspel označava želju za ponovnim uvođenjem te prakse ispitivanja osumnjičenih, navodi AP.

Haspel radi u CIA-i od 1985. godine i bila je na čelu više njenih ispostava u inostranstvu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava oštro su reagovale u februaru prošle godine, kada je postavljena za zamjenika direktora CIA-e, zbog njenih aktivnosti u prošlosti.

Američki senator John McCain rekao je da "Haspel treba da objasni prirodu svoje umješanosti u program ispitivanja CIA-e" prije nego što je Senat izabere za direktora Agencije, prenosi britanski Guardian.

Predstavnik organizacije Američki savez za zaštitu građanskih sloboda (American Civil Liberties Union), Cristopher Anders pozvao je CIA-u da učini dostupnim dokumente o njenim aktivnostima u vezi s mučenjem zatvorenika, prije nego što Senat bude odlučivao o njenom postavljenju.

"Gina Haspel je bila centralna ličnost u jednom od najnelegalnijih i najsramnijih poglavlja moderne američke historije", naveo je Anderson.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna