Mektić: Kome su Kozaci 2014. godine bili namijenjeni?

Mektić: Kome su Kozaci 2014. godine bili namijenjeni? Izvor: N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upitao je ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača kome su Kozaci u RS bili namijenjeni 2014. godine.

"Vidio sam da je Lukač dao intervju u Nezavisnim na moj intervju za Reuters. Kad god nemaju ništa za mene da kažu, kažu radi po nalogu mentora iz Sarajeva, rade po nalogu Bakira Izetbegovića. Staša Košarac je izbjegličku krizu i ilegalne migracije doveo u kontekst Bakira Izetbegovića i da ja ne preduzimam ništa na ovu situaciju zato što je to Bakir Izetbegović rekao. Notorne gluposti. Ja mislim svojom glavom, ja nemam nikakvih mentora. Za mene je mentor Ustav i zakon ove države. Poručujem Lukaču, ja barem mislim da on ne može da kaže o mentorstvu, jer kod njih o svemu odlučuje jedan čovjek. U tome i jest problem i zato se kritički odnosim, ne prema Republici Srpskoj, apsolutno ne. Vlast u RS bezočno krade. Šta meni Lukač ima da priča o nečijem mentorstvu, čije je mentorstvo radar? On meni da ja ne mislim svojom glavom, a čitava vlast u RS ima jednog mentora, nažalost naopakog, nakaradnog koji je RS doveo u takvu situaciju u kakvu je doveo. Nemojte da govorim da je policija u katastrofalnom stanju. Imam prijatelje gore, radio sam godinama", kazao je Mektić.

Postvaio je pitanje ministru unutrašnjih poslova RS.

"Pitam Lukača ko je doveo Kozake 2014. godine i kome su bili namijenjeni? Bili su namijenjeni neposlušnim Srbima. I zato govorim da hoće da dovede i ove druge koje bi usmjerio na Srbe. Lukač, ja mislim svojom glavom a ti pokušaj da razmišljaš svojom glavom. 2014. godine došlo je 120 Kozaka koje je MUP tajno kombijima doveo sa aerodroma iz Beograda u RS, bili smješteni, dio njih, u specijalnog bazi policije, dio u hotelu u Laktašima, koji su bili namijenjeni za pravljenje incidentne situacije ovdje. Ako je to normalno udruženje, zašto nije došlo javno i transparentno u RS, zašto ih je MUP prevozio kombijima? Zašto niko nije znao kad su došli ovdje? Kakve hoćete dokaze, hoćete da neko nekog ubije, vidite da se prave crne liste", naveo je Mektić.

Govoreći o ilelarnim migrantima  u BiH, Mektić je kazao da situacija nije alarmantna kao što to iznose pojedinci.

"Mi još upravljamo tom krizom i procesom, ali je sve više migranta i ruta je sve više aktuelnija. Kapaciteti koje mi imamo i sve aktivnosti koje činimo zadovoljavaju sve naše kapacitete. Uključene su i međunarodne organizacije, i sa njima koordiniramo sve poslove i aktivnosti. Ovaj problem moramo zajedno rješavati, prije svega zemlje Zapadnog Balkana", naveo je on.

Kako je kazao, u prva tri mjeseca značajano se povećava broj ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog ulaska gdje naša GP otkriva ilegalne migrante i ne dozvoljava im ulazak u BiH.

"Taj njihov koridor se širi, proširio se istično prema Višegradu. To nam stvara dodatne probleme. Mi imamo jednu petinu nepopunjenih radnih mjesta u GP, to je 500 službenika. Ovo je problem koji se ponovo otvara od Turske, Grčke, Albanije prema zapadnoj Evropi. Moraju se uključiti Frontex, tražit ću da monitoring bude i na granici Crne Gore. U BiH imamo posebnu odgovornost, štitimo vanjsku granicu EU, mi ne možemo žmiriti nad tim problemom i okretati glavu. Nećemo okrenuti glava niti zamajavati, radit ćemo svoj posao odgovorno. BiH nije zemlja krajnja destinacija. To nas ne oslobađa odgovornosti. Tako ćemo raditi i tako se ponašati. Nema alarmantne situacije. Tražimo dodatne kapacitete da proširimo. Nažalost, sve više imamo intervencija i pomoći", naveo je Mektić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Dragan Mektić

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Znaju roditelji za to i nece javnost.

1 0

Feho

Mektić je sigurno u pravu. Nije davno bio slučaj sa Crnom Gorom pa Makedonijom, gdje su Srbi bili akteri a da sada ne zamute u BiH.

30 4

Mov stav

Ne cijenim Dodika i nekazem da je SNSD- e najbolji ali ovaj covjek prica price za malu djecu.Spominje neke stvari za koje nema dokaze i ide na ruku samo Srpskim neprijateljima.Koje politicke likvidacije su se desile u R.S. i da objasni koja to djeca idu u Rusiju na obuku.Sto te roditelje televizija nenadje i pita njih za njihovu djecu gdje su.Neka kaze imenom i prezimenom ko su ta djeca.

17 33

* Sva polja su obavezna