Ambasada SAD o dolasku ruskih Noćnih vukova u BiH

Ambasada SAD o dolasku ruskih Noćnih vukova u BiH Izvor: AFP

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu ovom mjesecu, zatražili smo komentar Ambasade SAD u BiH.

"Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje", naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

Kako su naveli, Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu. 

"Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom  Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

"Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici." 

Rečenicom 'Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu' počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao "zastupnici i alati države".

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 21

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MeLosh

Citam prethodne komentare i 90% ispoljavaju cistu mrznju prema Srbima i Rusima (pravoslavnim). Naravno, moderator to ne smeta!? U tome ih naravno podrzava SAD, imperija na zalasku (izjava ambasadorice). Zlo ciniti a dobru se nadati nije moguce. Kad s ejtan dodje za naplatu onda je kasno.

0 3

covic

dolaze na dodini bojovnici iz moskve

3 1

Balkanka

ovu organizaciju treba da proglase teroristickom i da im sve zemlje Balkana i EU nedaju na svoje teritorije, i napokon je doslo vrijme da se ustane i kaze NE rusiji.

9 2

* Sva polja su obavezna