"Cilj DF-a da Dodik i Čović ne budu u Predsjedništvu BiH"

"Cilj DF-a da Dodik i Čović ne budu u Predsjedništvu BiH" Izvor: N1

Žao nam je što je SDP odbio prijedlog Demokratske fronte, koji je uistinu iskren, bez ikakvih umotavanja i skrivenih namjera. Tu nema ličnih interesa i pretenzija prema konceptu koji su, čini mi se, neki protumačili kao gašenje SDP-a, izjavio je Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, gostujući u jutarnjem programu N1 televizije.

U prijedlogu koji je upućen SDP-u, Našoj Stranci i Građanskom savezu navedeno je sedam tačaka... Navedeno je i to da svi dosadašnji predsjednici političkih subjekata koji pristupe Kongresu ujedinjenja, ne mogu biti kandidati za poziciju predsjednika novoformiranog političkog subjekta.

"Mislim da je to proces koji je sada nezaustavljiv i nemam dileme da će u konačnici biti uspješno završen. Žao nam je što je SDP odbio prijedlog DF-a koji je uistinu iskren, bez ikakvih umotavanja i skrivenih namjera. Tu nema ličnih interesa i pretenzija prema konceptu koji su. čini mi se, neki protumačili kao gašenje SDP-a. Mi smo jasno naveli da će ta nova priča, koja podrazumijeva i novo rukovodstvo. Ideja, grb, zastava, logo, naziv i sve što treba da se desi jeste slijediti ideju i principe socijaldemokratije", rekao je Đonlagić.

On je istakao da je taj prijedlog želja velikog broja građana i građanki BiH.

"To je percepcija u javnosti i želja ljudi da se takav koncept desi kako bi se suprotstavili stanju i bespersektivnosti i gubitku nade koji trenutno imamo u BiH. Ovo što imamo danas, a to je sijanje nacionalizma, šovinizma, bijede i siromaštva je dovedeno do tačke nepodnošljivosti. Zato smo predložili koncept koji podrazumijeva sudaranje sa konceptom etnonacionalnih partija, na demokratski način na oktobarskim izborima 2018. godine", mišljenja je potpredsjednik DF-a.

Kako se u navedenom konceptu gleda na novo rukovodstvo?

"Prvi princip je da svi dosadašnji predsjednici ovih političkih partija ne mogu biti kandidati za novog predsjednika. Vrlo važan je naglasak svi dosadašnji, a to uključuje i aktuelne, jer smo svjesni da je percepcija biračkog tijela i velikog dijela građana BiH koji žele normalnu i građansku BiH koja će se temeljiti na principima socijaldemokratije i pravima pojedinca jer proces koji podrazumijeva nove ljude i novo rukovodstvo. Ono što imamo u BiH je bujanje nacionalizma i šovinizma i naglasio bih jačanje siromaštva i bijede. Zato je taj koncept ujedinjevanje lijevog političkog bloka u BiH sada nezaustavljiv proces. Pored ovoga što je SDP jučer odbio DF-ov prijedlog mi molimo kolege i kolegice iz SDP-a da ne popale sve mostove iza sebe i da vjerujemo da su vrata odškrinuta i da smo mi spremni nastaviti razgovore na ovu temu."

Izvor: N1

Đonlagić je uvjeren da će do ujedinjenja ljevice, ipak, doći.

"Niko nema pravo da zaustavi taj proces zato što većina građana BiH to želi. Ne smije pasti ovaj koncept u vodu, ne smijemo prestati razgovarati."

Potpredsjednik DF-a je gostujući u Novom danu kazao da ga iznenađuje uvjet SDP-a da Željko Komšić povuče kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

"Ne mogu da vjerujem da SDP želi Dragana Čovića u drugi mandat u Predsjedništvo BiH. Kandidatura Komšića nije usmjerena protiv SDP-a. Ona nije samo kandidatura, već i princip. Komšić nije samo kandidat, on je i princip. Sudar koncepta normalne, građanske i evropske BiH protiv koncepta koji zagovara Čović i HNS. Glavni politički cilj Demokratske fonte jeste da Dragan Čović i Milorad Dodik ne sjednu zajedno u Predsjedništvo BiH nakon oktobarskih izbora. U ovom trenutku ne postoji druga osoba koja se može suprotstaviti Draganu Čoviću i HNS. Ovdje se radi o sudaru dvije vizije BiH."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: dženan đonlagić , DF , SDP

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dodo

Ja sam protiv njih da ne dođu u predsjedništvo, al ako me izaberete neće ni meni biti loše.

5 1

Crole

Koji bi Hrvat glasao za ovu probošnjačku stranku i Sejda Komsica ?

15 12

Kamenko

Kandidujte Kojovica ili Pejanovica.....

9 11

* Sva polja su obavezna