DF: Opasan zahtjev SDP-a

DF: Opasan zahtjev SDP-a Izvor: N1

Zahtjevi građana BiH i cjelokupne javnosti, da stranke građanske orijentacije na predstojećim izborima nastupe zajedno i sa Izbornim programom koji će obezbijediti promjene, znatno su olakšali odluku rukovodstva Demokratske fronte da predloži ujedinjenje stranaka ljevice, saopćeno je danas iz DF-a.

Ma kako bio tumačen i predstavljen naš odlučan i nadasve iskren prijedlog, kada je u pitanju buduće političko djelovannje stranaka ljevice i zajednički nastup na Općim izborima 2018 godine, mi u Demokratskoj fronti vjerujemo da je to odluka koju će podržati akademska zajednica i većina građana u BiH, naveli su iz DF-a.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

''Smatramo ishitrenim izjave SDP-ovih zvaničnika na prijedlog Demokratske fronte za ujedinjenje, a posebno nekorektnim smatramo izjave sekretara SDP-a gospodina Čengića u kojima mladalački, uz očigledno odsustvo političke pragmatičnosti, komparira predsjednika Demokratske fronte sa drugim, uvaženim, građanima hrvatske nacionalnosti. Nikada predsjedniku Demokratske fronte u prvom planu nije bila nacionalna već građanska pripadnost međunarodno priznatoj Bosni i Hercegovini. U postratnom periodu, čak i onima koji se ne bave politikom, jasno je da je etnonacionalni koncept vlasti doživio svoju kritičnu tačku, sa ozbiljnim prijetnjama ugrožavanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH. Nacionalna struktura stanovništva u 143 općine u BiH, je krajnje zabrinjavajuća. U Republici Srpskoj kao i na prostoru sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom u FBiH, nacionalni omjer stanovništva se kreće od 83% do 97%, većinskog naroda. Zabrinjavajući podatak o većinskom procentu stanovništva jedne nacionalnosti u većini općina u BiH, zahtijeva jasan stav i nedvojbenu političku odluku, kojom će se zauvijek stati na put etničkoj i teritorijalnoj podjeli BiH.

Važnost kandidature predsjednika Demokratske fronte za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, od esencijalne je važnosti u borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu i to nijedan građanin a ponajmanje političke partije ljevice ne smiju previdjeti. Stoga je zahtjev rukovodstva SDP-a da Željko Komšić povuče svoju kandidaturu na poziciju člana Predsjedništva, politički nerazuman i blago rečeno opasan, ako ga posmatramo sa aspekta eventualnog odsustva ili povlačenja kandidature. Ne postoji drugi političar kome se tako otvoreno i građanski vjeruje a ne postoji niko drugi koga bi nacionalne stranke prepoznale kao barijeru u ostvarivanju dobro poznatih ciljeva. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme usaglašavanja Izbornog programa i javnih politika, vrijeme ozbiljnih kadrovskih rješenja i propitivanja kao i realna procjena naših prednosti i evidentnih slabosti nacionalnih stranaka.

Cilj nam je isti i do njega možemo i moramo doći odgovornim pristupom i uzajamnim povjerenjem. Apelujemo na članove i simpatizere stranaka građanske orijentacije da se suzdrže od nepotrebnih komentara i medijske konfrontacije i da sve svoje kapacitete usmjere na ostvarenje cilja a cilj je dobijanje povjerenja građana BiH i pobjeda na predstojećim Općim izborima 2018 godine. Zajednički predizborni ili postizborni nastup Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke i Građanske stranke nema alternativu jer je zajednički nastup jedina alternativa za BiH, saopćeno je iz Demokratske fronte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mostar

Komsic je bio predsjednik osam godina i pokazao kako ta vrsta političara ne moze nista uraditi da BiH krene naprijed... njegove sanerske plitke doskocice, "gradjansko" lupanje u prsa i njegovo "nudjenje obraza Hrvatima" su plafon za tog demagoga... Los je za BiH taman kao i ova trojica aktualnih... Hajdemo dalje

4 1

Huta

..."zajednički nastup je jedina alternativa za BiH" , ali po pravilima DF-a. Komšić je evoluirao od istinskog demokrate i patriote do vrhunskog apsolutiste. Ja odlučim po svom, a vi se onda posložite. Kao što je Lagumdžija uništio socijaldemokratiju, Komšić bi mogao zakucati posljednji ekser u kovčeg ljevice.

24 27

Moke

Komšić je najbolji Zlajin učenik!

1 0

* Sva polja su obavezna