Hadžović o posjeti Noćnih vukova: Nema razloga za paniku

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije za N1 je komentarisao dolazak bajkerske skupine Noćni vukovi u BiH, a rekao je da dolazi grupa koju javnost u BiH negativno percepira zbog učešća u ruskom konfliktu sa Ukrajinom.

Izvor: N1

"Postoje informacije da Kremlj direktno finansira ovaj projekat, dolaze u nestabilnu zemlju, koja je opterećena radom-neradom Vlade, protestima boraca i tako dalje. Dolazi grupa koja je negativno percipirana u javnosti, zbog učešća u ruskom separatističkom činu u Ukrajini. Sve to utječe", naveo je Hadžović.

Da li postoji mogućnost da se radi o instruisanoj posjeti - odnosno instrumentu manipulacije?

"Sve se mogućnosti koriste da se napravi haos. Posjeta je više izazvala pažnju i nervozu u RS nego u cijeloj BiH. Naše agencije i Mektić su preduzeli pametan potez i da su upoznali javnost sa svim", naveo je Hadžović.

On smatra da će se na taj način preduhitriti eventualni incidenti koje može nositi jedna ovakva posjeta.

"Oni su već bili ovdje, nije ovo prvi put. Treba sagledati činjenice, nije bilo incidenata, posjećivali su vjerske objekte, pokušali su da se unaprijedi odnos između Rusije i ovog dijela Balkana. Djeluju legitimno", naveo je Hadžović.

"Dodik hoće da pokaže kako ima dobar link sa Putinom, Rusijom i da prezentuje javnosti da je njihov igrač. Objektivno, nije bilo nikakvog incidenta, ovo je preventivna mjera", izjavio je za N1 Denis Hadžović.

Gruzija je 2017. godine zabranila ulazak Noćnim vukovima na teritoriju države, a mediji su prenosili i pozadine ljudi koji su identifikovani kao članovi Noćnih vukova.

"Zavisi, iz koje situacije gledate. Imali smo Kozake, mudžahedine, neke radikalizovane elemente u BiH. Agencije prate šta se dešava. Sigurni smo da će biti pod punim nadzorom. Nema razloga za paniku. Mislim da smo svjesni da je BiH region između demokratskih vrijednosti zapada i autokratskih - Rusije, a BiH je na putu susreta interesnih sila", kazao je.

O Ruskom utjecaju na Balkanu je kazao da je "neosporan i normalan".

"Velika sila nastoji da zauzme svoju poziciju koju je imala tokom hladnog rata. Nastoji da promoviše svoje interese, zaštiti se od takozvanih neprijatelja, a to je NATO - kako javno deklarišu", izjavio je Hadžović.

On je ocijenio da ova bitka se ne vodi samo na Balkanu, nego i na azijskom poluotoku i Bliskom istoku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad 1

Svaki njihov posjet jednoj od zemalja kroz koju prolaze nije slucajan odabir zašto gospodine Hadzovicu nemaju program prolaska kroz Grcku, Bugarsku, Ukrajinu Rumuniju i to su pravoslavne zemlje zar ne.

0 0

Muhamed

Nije zacudno sto mi Bosnjaci oprezno reagujemo na ovakve posjete. Kako se kaze : Koga su zmije ujedale, on se i gusterica boji.

14 3

Draga 1d

Nevidim razloga za toliko negodovanje, tacno se zna gdje će se zadržavati biti i otići, provokacija ili ne??????

6 5

* Sva polja su obavezna