"Vukovi" za N1: Dolazimo u slavenske zemlje - Srbiju, RS...

"Vukovi" za N1: Dolazimo u slavenske zemlje - Srbiju, RS... Izvor: N1

Jevgenij Strogov, predsjednik Moto federacije Rusije i član "Noćnih vukova" medijima u BiH izjavio je da bajkerska skupina posljednjih deset godina, dva puta godišnje obilaze slavenske zemlje - i da ih je začudila situacija koja se dogodila zbog dolaska u BiH.

"Dolazimo u slavenske zemlje, Srbiju, Republiku Srpsku, Makedoniju, Crnu Goru. Osnovni zadatak je širenje duhovne veze između naroda. Imamo puno prijatelja u Srbiji i RS... Obilazimo manastire pravoslavnih zemalja, kupujemo ikone i nosimo ih u Rusiju. Stvaramo tako duhovne veze", izjavio je.

U BiH su proglašeni potencijalnom sigurnosnom prijetnjom. Reporter N1 je tražio komentar na to. Strogov je dao zanimljiv odgovor:

"Bili smo začuđeni situacijom koja se desila, zabranom ulaza i ovim političkim kontekstom. Stvarno, kako je rekao Isus Hrist, ljudi koji stvaraju mir - samo oni mogu da uđu u carstvo nebesko, to je naš zadatak".

Dvadesetak pripadnika grupe "Noćni vukovi" su ušli u BiH na GP Pavlovića Most u Bijeljini, a tokom boravka u BiH posjetit će Bijeljinu, Banjaluku i Doboj.

Njihova balkanska turneja trajat će deset dana, tokom kojih će preći više od 2.000 kilometara, a u Srbiji su već posjetili Beograd, Novi Sad i Šid.

Nakon okončanja posjete BiH, tokom koje su planirane posjete vjerskim i kulturnim institucijama, vratit će se u Beograd.

Podsjetimo, pripadnici Noćnih vukova, ponovo su dospjeli u žižu javnosti, nakon navoda da će članovi ove organizacije, doći u Bosnu i Hercegovinu. Državni ministar sigurnosti ih je označio kao sigurnosnu prijetnju, dok ga ministar policije Republike Srpske optužuje, da je dobio nalog od mentora iz Sarajeva, da govori neistine o Republici Srpskoj.

Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 21

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Crole

U Hrvatsku ne dolazi..niti trebaju

3 1

Jose Mendes

A hladno je za voziti motor... snijeg pao...

4 0

Rijad

Manite se vi Bosne. Vise pravoslavlja ima u Grckoj, Bugarskoj, pa na Kosovu. Tamo idite i velicajte pravoslavlje, od nas sto dalje.

3 3

* Sva polja su obavezna