Noam Chomsky potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Noam Chomsky potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku Izvor: Reuters

Jedan od najcitiranijih živućih intelektualaca na svijetu, američki lingvist, filozof i jedan od najistaknutijih društveno angažiranih autora današnjice Noam Chomsky pridružio se listi potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja ovih dana navršava svoju prvu godišnjicu.

Chomsky je to potvrdio i za N1, a na pitanje ima li nešto što bi dodao Deklaraciji, Chomsky je odgovorio da nema ništa interesantno što bi dodao onome što je već napisano u tekstu Deklaracije o zajedničkom jeziku, koju potpisuje.

Podsjetimo - Deklaracija, koju su sastavili lingvisti i drugi eksperti iz sve četiri zemlje, a u međuvremenu ima preko 8.000 potpisa, konstatira da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Crnogorci govore zajedničkim policentričnim standardnim jezikom. Također i da je jezična politika naglašavanja razlika dovela do niza negativnih pojava u kojima se jezično izražavanje nameće kao kriterij nacionalne pripadnosti i sredstvo iskazivanja političke lojalnosti. Potpisnici Deklaracije navode da se jezik i narod ne moraju podudarati, da svaki nacionalni kolektiv može svoju varijantu samostalno normirati i da su one međusobno ravnopravne. Pozivaju na prestanak razdvajanja djece po nacionalnoj osnovi u školama u ime toga što navodno govore drugim jezikom. Potpisnici se u Deklaraciji zalažu za slobodu jezičnog izražavanja svakog pojedinca.

Reakcije na Deklaraciju bile su vrlo burne, naročito je uzrujala politički establishment u Hrvatskoj, ali ujedno je, kako ugledna lingvistica Snježana Kordić navodi, upravo u hrvatskim medijima objavljeno više članaka podrške Deklaraciji nego u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori zajedno. Deklaracija je srušila posljednji tabu i pružila javnosti lingvistički utemeljeno objašnjenje da se radi o zajedničkom jeziku.

Chomsky je Deklaraciju o zajedničkom jeziku potpisao na poziv lingvistice Snježane Kordić, kojoj je istoga dana odgovorio da svojim potpisom podržava tekst Deklaracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: noam chomsky

Komentara 23

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

filip

Nasi ljudi znaju da je to isti jezik, ali nece hrvat na primer da kaze da prica srpski ili bosanski ili srbin da kaze da prica hrvatski, i tu treba da se nadjemo na pola puta, pa da nadjemo ime prihvatljivo za sve strane na primer, naski? ili Dinarski?

1 1

Dinarac

Mislim da je zbog istorijskih desavanja jezik nemoguce nazvati Jugoslovenski ili slicno. Mozda bi se trebao znvati Dinarski ili Dinarsko-slavenski, jer su sve nase prve drzave nicale na Dinarskim planinama.

0 3

Hazim

Skoro je izašla i ova knjiga Chomskog i Džalta, svi je trebaju čitati https://secure.pmpress.org/index.php?l=product_detail&p=881

2 1

* Sva polja su obavezna