Sutra protest upozorenja medicinara u Kantonu Sarajevo

Sutra protest upozorenja medicinara u Kantonu Sarajevo Izvor: CIN

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) će sutra održati desetominutni protest upozorenja. Protest će početi 13:30 sati ispred svih organizacionih jedinica Domova zdravlja KS, rekao je Zdravko Margeta, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja KS.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Izet Hočko kaže da su sve češći napadi na zdravstvene radnike (intenzivirani u posljednjih desetak dana) povod najave njihovog okupljanja i namjera da društvu ukažu na potrebu da se nešto mora promijeni u organizaciji zdravstvenog sistema.

"Potrebno je nešto poduzeti da bi bili zadovoljni i zdravstveni radnici i pacijenti. Doktori i drugi zdravstveni radnici i pacijenti nisu suprostavljene strane. Mi smo jako vezani i u obostranom je interesu da imamo dobru suradnju. Zadovoljstvo će biti (i jednih i drugih) ako ta suradnja bude dobra", kazao je Feni dr. Hočko.

Smatra da ako pacijenti i imaju razloga za nezadovoljstvo, mogu to riješiti na mnogo bolji i prikladniji način, nego su to napadi (verbalni, čak i fizički) na zdravstvene radnike. U zdravstveno sistemu (Komisija za prigovore i žalbe pacijenata), kaže, bude prigovora pacijenata koji se analiziraju, ali "nekad budu podneseni i bez razloga".

"Ima i opravdanog nezadovoljstva pacijenata, zbog dobro neorganiziranog zdravstvenog sistema. Ali nisu zdravstveni radnici jedini krivci. Organizacija sistema ne valja, mora se nešto promijeniti da bi svi bili zadovoljni", naglašava.

Hočko podsjeća da je Sindikat doktora medicine i stomatologije pokrenuo inicijativu na federalnom nivou da se napad na zdravstvenog radnika tretira kao krivično djelo.

"Zdravstveni radnik da bi pružao kvalitetnu uslugu mora biti neovisan u radu, odnosno imati autonomiju. Ne može se vršiti pritisak i očekivati kvalitetan rad. Mi smo tu zbog pacijenata, moramo surađivati. I jedna i druga strana moraju se potruditi da ta suradnja bude kvalitetnija", naglasio je dr. Hočko.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kamenko

Traze zastitu od rukovodstva,prevashodno od Sebije....

1 0

* Sva polja su obavezna