Trebevićka žičara radi od 9 do 18 sati

Trebevićka žičara radi od 9 do 18 sati Izvor: N1

Obnovljena Trebevićka žičara jučer je konačno puštena u rad. Trebevićka žičara, koja povezuje Bistrik sa Vidikovcem na Trebeviću,  s polazne stanice ponovno je krenula prema Trebeviću, kao što je to bilo i davne 1959. godine.

Ekipa N1 televizije jutros je posjetila polaznu stanicu Trebevićke žičare. Reporterka Hana Sokolović navela je da žičara radi bez problema i da građani uživaju u vožnji.

Kako je navela, žičara je otvorena od 9 do 18 sati. Cijena povratne karte za bh. građane je 6 KM, a posljednja vožnja sa Vidikovca kreće u 18 sati. Danas za razliku od jučer, građani će moći izaći iz gondola na Vidikovcu i prošetati Trebevićom.

Izvor: N1

Instalacija žičare ima 33 kabine, kapacitet je 1.200 ljudi, a vozit će brzinom od pet metara u sekundi, što znači da će vožnja trajati oko sedam minuta. Kapacitet jedne kabine je 10 osoba, a nosivost je 750 kg. 

Od polazne do krajnje stanice ima 10 stubova. Udaljenost između kabina je 150 metara, a može raditi i sa 50 posto kapaciteta. To znači da može voziti i sa 16 kabina, na trasi udaljenosti oko 300 m.

Horizontalna udaljenost je po sedam metara. Sajla, vučno i noseće uže, kao i zračni kabl (koji služi za komunikaciju između brdske i dolinske stanice) su najbolje kvalitete.

Rok trajanja žičare je 40 godina, što je i vrijeme planirano za standardnu eksploataciju, uz kontrolu i inspekcijski nadzor koji je obavezan izvršiti svake godine.

Građevinski radovi još traju i bit će dovršeni za oko dva mjeseca, ali trasa žičare ne zavisi od toga.

Trebevićka žičara svojim radom ponovno će oživjeti Trebević koji je oduvijek bio najbliže i omiljeno izletište Sarajlija. Sa Trebevića se pruža prelijep pogled na grad i svi posjetioci mogu uživati u čistom zraku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Neđo

Daj nek nadju 10 posanaca a da su zbirno teški 750 kilograma :D

1 0

Oeeheeejjj

Pa zašto samo do šest sati? Ide ljeto i duži dani...

16 5

FRKA5

Nije obnovljena već nova žičare. Od stare opreme ne koristi ništa osim trase.

9 3

* Sva polja su obavezna