Tulipani "Banjaluka" u centru grada

Tulipani "Banjaluka" u centru grada Izvor: Srna

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišao je danas park kod spomenika banu Svetislavu Milosavljeviću u centru grada gdje su zasađeni tulipani sorte "Banjaluka".

Tulipan "Banjaluka" je crveno-žute boje, a posađen je jesenas u ovom parku i u Parku "Petar Kočić".

Kompanija koja se bavi uzgojem cvijeća u Holandiji danas prodaje sortu tulipana "Banjaluka" u Evropi i Americi.

Radojičić je rekao da se ova sorta tulipana potpuno uklapa u plan Uprave grada da se unese svježina i obogati sadržaj zelenila, po kojem je Banjaluka uvijek bila poznata.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je ovu sortu sedamdesetih godina prošlog vijeka razvio Petar Đurić, rukovodilac u nekadašnjem banjalučkom preduzeću "Cvjećar".

tulipani Izvor: Srna

Đurićeva kćerka Jelena Đukić rekla je Srni kako su joj u istorijskom Muzeju tulipana u Amsterdamu potvrdili da je ova vrsta poznata u cijelom svijetu, te da u Holandiji postoje nepregledne plantaže predivne crveno-žute "Banjaluke".

Ona je ispričala da je tadašnje banjalučko preduzeće "Cvjećar" u kooperaciji sa holandskom firmom "Van Paridon end Pilipo" sedamdesetih godina počelo da proizvodi lukovice i rezani tulipan za Holandiju.

"Slučajnim ukrštanjem dvije sorte koje su proizvodile apeldorn, žute i crvene boje, nastao je ovaj tulipan, koji je kasnije patentiran i nazvan po Banjaluci", rekla je Đukićeva.

Ona je dodala da njen otac za života nije znao da je ovaj tulipan široko rasprostranjen u svijetu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Tulipani , cvijeće

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

FRKA5

Moglo biti malo i ljiljana.

3 6

* Sva polja su obavezna