KCUS: Za nedostatak citostatika odgovoran FZZO

KCUS: Za nedostatak citostatika odgovoran FZZO Izvor: N1 kcus

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopćio je danas da nema nikakav uticaj na nabavku citostatika i poziva Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (FZZOiR) da svoje obaveze izvršava.

"Pojedini citostatici za onkološke pacijente oboljele od karcinoma, a koje nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, nedostaju na KCUS - u. Zbog toga 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne mogu primiti terapiju na Klinici za onkologiju",  navodi se u saopćenju.

Kako ističu, KCUS nema uticaja na kupovinu citostatika. Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

"Dakle, FZZOiR provodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih nakon nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira te citostatike bolesnicima", stoji u saopćenju.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri sedmice nedostaju Cisplatin, Gemzar, Vinkristin, Bleocin, Metotrexat, te lijek Taxotera (od 16. aprila 2018.godine), a pacijenti se privatno snalaze ili čekaju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ZUM

Ja san kupio citostatike za tri kemoterapije i pitrošio silu novca.ZZO kantona mi nije vratio feninga.Želim im ko je kriv dabogda oni primali kemoterapiju čitav život a halalim im novac. I

4 0

* Sva polja su obavezna