Izetbegović: Imamo dvije obaveze prema ubijenim u Ahmićima

Izetbegović: Imamo dvije obaveze prema ubijenim u Ahmićima Izvor: N1

"Moramo ojačati državu, zaustaviti to zlo, zaustaviti one koji se poigravaju sa stabilnošću zemlje, jačati sve njene institucije, posebno one koje se bave sigurnošću i stabilnošću, raditi na procesu pomirenja među ljudima", kazao je danas na obilježavanju godišnjice zločina u Ahmićima bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je obaveza prema ubijenim ljudima jačanje države i rad na procesu pomirenja među ljudima.

"Dvadeset pet godina otkako je u Ahmićima osvanuo jedan užasan dan. 32 ubijene žene, djeca, starci, 116 civila. Imamo dvije obaveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Jedno je da ih se sjetimo, a drugo da sve učinimo da se to ne ponovi. Na današnji dan se desio i zločin nad Hrvatima u Trusini. Moramo ojačati državu, zaustaviti to zlo, zaustaviti one koji se poigravaju sa stabilnošću zemlje, jačati sve njene institucije, posebno one koje se bave sigurnošću i stabilnošću, raditi na procesu pomirenja među ljudima i intergraciju BiH u NATO savez i EU, to treba biti naš odgovor. To je obaveza prema ljudima koji su pobijeni u Ahmićima", kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako to postići s obzirom da se često čuju poruke koje ne doprinose stabilnoj budućnosti BiH, Izetbegović je kazao:

"Imate snage integracije, dobra i ove druge. Snage zrelosti moraju nadvladati ove avanturiste, snage koje sebično u svrhu nekih izbora, pozicioniranja, rade ove stvari namjerno. Moramo pomiriti narod u BiH, shvatiti kako je bilo drugoj i trećoj strani. Nema naroda u posljednjih 100 godina da nije bio desetkovan. Nema više ratova ni za kakve sile, samo za cjelovitu, integralnu BiH, samo za mir u njoj. Za jedan bolji život, jasniju perspektivu omladine. Bit će uvijek loših ljudi, a da se zlo dogodi dovoljno je da su dobri ljudi pasivni. Puno je veća šansa da će BiH u narednih 10 godina postati jedna stabilna prosperitetna zemlja, nego ono što žele loši ljudi", istakao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Zbunjen

Rat i mir. Jednom se zauzima za rat a onda za mir. Kako to moze ici zajedno?

3 5

Kremenko

Sta ti dijelis na dobre i lose ...a ti za jacanje drzave i bla..bla..dobar.Legitimni politicki ciljevi nisu samo tvoji vec i Srpski i Hrvatski...Bakire.Shvati to vec jednom.

4 8

Ivo

Slažem se da Bakirom.Zločini se ne smiju više dogoditi.

16 2

* Sva polja su obavezna