Sve teži put Bosne i Hercegovine do teksta himne

Sve teži put Bosne i Hercegovine do teksta himne Izvor: N1

Pokušaj Skupštine Kantona Sarajevo da svojom inicijativom pokrene u Parlamentu BiH ponovo priču o tekstu himne BiH, očigledno neće imati podršku.

Jedni smatraju da je inicijativa mimo poslovnika, drugi da je legitimna. Jedni bi stavili ruku na srce i pjevali himnu, drugi kažu, teško da će se zapjevati.

Još 2009. godine, BiH je mogla da dobije tekst himne kada je u februaru te godine Komisija za izbor teksta objavila njen tekst koji su napisali Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, političke volje nije bilo. Predstavnici iz Republike Srpske su se pobunili zbog ovog prijedloga koji nije dobio podršku. Od tada, sporadično, neko se pojavi i otpjeva himnu, na ovaj ili onaj način.

Inicijativa Skupštine Kantona Sarajevo da se Parlament BiH ponovo uključi i pokrene novu priču o tekstu himne, članovi Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma tumače dvojako. Dok jedni misle da ne vide ništa sporno u ovoj inicijati, drugi smatraju da je to trebao da uradi neko iz Doma

"Ja sam cijelo vrijeme zastupao stav i zastupam stav, nakon što je Ustavnopravna komisija usvojila inicijativu Skupštine Kantona Sarajevo, da ne treba da bude nikakvog spora oko predlagača i da to treba da bude dostavljeno na raspravu i na odlučivanje", kazao je Šefik Džaferović.

"Postoji pritisak na komisiju da se bavi ovim pitanjem. Ja ne znam zašto. Zbog čega bilo ko od kolega koji želi da mi raspravljamo o tome nije to stavio na dnevni red. Ima pravo da predloži inicijativu. Biće ovlaštenji predlagač inicijative i mi ćemo se time baviti. Ono što ja konkretno o samom tekstu mislim da mi nemamo uslove da usvojimo tekst", stav je Momčila Novakovića iz NDP-a.

To što je BiH zemlja koja nema tekst himne, poslanici ne misle da je životno pitanje , ali bi bilo lijepo da je ima.

"Ako ćemo biti pošteni, a ne oni koji obmanjuju javnost, nije izgledno da će se to desiti zbog odnosa snaga u parlamentu", kazao je Saša Magazinović.

Nikola Lovrinović pak smatra: "Ali ako u startu nemamo rješenja kako da je stavimo na dnevni red, kakva bi onda bila rasprava. Vjerojatno bi smo samo gubili vrijeme."

BiH nije jedina zemlja koja nema tekst himne. Španija, San Marino i Kosovo u društvu su Bosne i Hercegovine.

"Pa eto Španija, ja ne znam zašto to oni tako, ali ono nešto što bi mi morali imati... Koliko znam bilo je tih pokušaja prije toga da su se skoro i prihvatili ti pokušaji. Mislim da bi trebalo da se nađe neko rješenje i da dobijemo tekst himne, na način kako smo dobili i muziku za himnu", rekao je Mirsad Đonlagić.

Tekst iz 2009. ostaje samo zamalo uspjeli pokušaj da BiH dobije tekst himne. Taj put je bio težak, a eventualno novi, smatraju poslanici, bio bi još teži.

Izvor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ivo

Ne ide ovaj Dejton nikako.Treba sve vratiti na stanje iz 1992.Republika Bosna i Hercegovina onakova kakova je primljena u UN i kakovu su na referendumu narodi izglasali.Evo već skoro 25 godina Dejton pokazuje da je totalni fijasko.

1 1

Za "Ivu"

Nikakav ti nisi Ivo nego Suljo. Da išta znašš ne bi rekao da su je narodi izglasali. Jedan narod, ustavni i konstitutivni koji je nije izglasao, vi ste ga preskočili, prekrižili, izbrisali... E ne ide. Neće moći. Uživajte u vezivanju zastava i svemu onome što ste tada bez Srba izglasali. Pat pozicija, nama ovako odgovara.

3 0

Bosanac

Nikada mi nećemo imati tekst himne, i zašto i je imali. Srbima se neće dopasti sto se npr u tom tekstu spominje bosansko i bosnjacko , hrvatima isto tako a bosnjacima smetati sto se pominje RS i srpsko i hrvatsko i hrvati. I onda je najbolje da je samo melodija i nema svadje.

4 0

* Sva polja su obavezna