U izradi virtuelni spomenik Safikadi, banjalučkoj Juliji

U izradi virtuelni spomenik Safikadi, banjalučkoj Juliji Izvor: N1

Banja Luka ima jednu legendu, koja vijekovima zaokuplja generacije. Safikada. Banjalučka Julija.

Sada su zainteresovani i učenici i studenti iz Mostara, koji su nedavno započeli projekat pravljenja virtuelnog spomenika. Do maja će biti završen i dostupan posjetiteljima širom svijeta.

Legenda kaže: Lijepa Ferhat pašina unuka, voljela je turskog vojnika, koji je život izgubio na dalekom frontu.

Druga verzija kaže da je Safikadin voljeni, bio austrougarski vojnik, za njenu banjalučku porodicu okupator, te je ljubav bila zabranjena.

I bez obzira, da li se vjeruje u radnju iz 16. ili 19. vijeka, niko ne dovodi u pitanje, da je devojka zbog nesrećne ljubavi okončala život bacivši se pred topovsko đule. I baš zbog toga, vjeruje se da, paljenje svijeća na njenom grobu, donosi sreću u ljubavi.

Jedna od najvećih legendi i najljepših znamenitosti Banjaluke, označena je, samo pločom. Iako su iz Turističke organizacije grada, još prije nekoliko godina najavili izgradnju spomenika Safikadi to se nije desilo.

Virtuelni Spomenik Safikadi, odlučili su pokloniti učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti iz Banja Luke i Mostara.

Ova grupa upravo radi na izradi 3D suvenira. Prošli su faze teoretskog upoznavanja sa legendom, sad crtaju skice:

- "Ja sam nacrtao top jer se Safikada ubila bacivši se pred top";
- "Ja sam dio Kastela koji predstavlja mjesto gdje se Safikada ubila zbog ljubavi";
- "Narctala sam kutiju koja će se nalaziti pored Safikadinog groba";
- "Ja sam svijeću";
- "Ja sam srce kao simbol ljubavi", kazali su nam učenici.

Formirani su timovi koji rade i na izradi web sajta Safikada.com, mobilne aplikacije, elektronskog dijela na Android platformi. Izazov je omogućiti zaljubljenima, da sa bilo kojeg mjesta na svijetu, upale svijeću za sreću u ljubavi.

"Putem aplikacije koja će biti dostupna na play store i putem društvenih mreža mladi iz bilo kojeg kraja svijeta će moći da se konektuju, pošalju poruku i izaće im na displeju ime i prezime, iz kojeg su grada i da su oni upalili tu elektronsku svijeću. Na drugom dijelu će biti pokretna kamera koja će uslikati svijeću i poslati im sliku kao uspomenu na grad Banjaluku", pojasnila je Željka Gajić, PR Robokidsa.

Izgradnju virtuelnog hrama ljubavi organizuju Exit centar Banja Luka i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH.

Idejni projekat za spomenik od mermera, prije dvije i po godine, uradila je Turistička organizacija grada. Spomenika će koštati oko 100.000 KM. Sredstva još nisu obezbjeđena.

Izvor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna