Mogherini: Perspektiva članstva važi za sve države regije

Mogherini: Perspektiva članstva važi za sve države regije Izvor: N1

Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Evropske unije i država članice, rekla je večeras Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.


Šefovi diplomatija EU danas su osim situacije u Siriji i Iranu, tokom ručka, razgovarali i o pripremama za samit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u maju. 

Mogherini je istakla da je postignuta saglasnost da treba pružiti kredibilitet evropskom putu svih država regije.

"Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za samit u Sofiji u maju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Evropska komisija", poručila je Mogherini.

Ona sutra započinje balkansku turneju u kojoj će posjetiti države regije izuzev BiH i Kosova, a uporedo s objavom izvještaja o napretku svih država koje su u procesu proširenja. No, Mogherini je večeras rekla kako predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države.

"Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cijelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje", izjavila je Mogherini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kremenko

Gospodjo Mogerini...ako budemi zainteresovani javicemo se.U medjuvremenu nas ostavite na miru i ne uznemiravajte nas.Hvala unaprijed na pristojnosti.

1 0

* Sva polja su obavezna