Francuska Assadu oduzima Legiju časti, najviše odlikovanje

Francuska Assadu oduzima Legiju časti, najviše odlikovanje Izvor: Reuters

Francuska će sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu oduzeti Legiju časti, najviše francusko odlikovanje.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona saopštio je u ponedjeljak da je pokrenut disciplinarni postupak da se sirijskom predsjedniku oduzme odlikovanje koje je 1802. godine ustanovio francuski lider Napoleon Bonaparte.

Assada je najvišim stepenom Legije časti 2001. godine odlikovao tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac, tokom ceremonije u Jelisejskoj palati.

Odluka o oduzimanju odlikovanja donijeta je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija, kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Dumu od 7. aprila, bombardovale više položaja snaga režima Bashara al-Assada u Damasku i Homsu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

PUĆIN

Skandalozno je da je taj zaljubljenik u vlas ikad imao to priznanje. Imao je prilike časno napustiti vlast 2011 dok još nije bilo kasno. Je li vrijedilo Assade, nakon 7 krvavih godina i tolikog broja ubijenih i prognanih?

9 6

Znam po nesto

@PUĆIN Umjesto njega postaviti Makrona!!! Ipak je to nekako “prirodno” jer Francuska ipak polaze “istorijsko (kolonijalno) pravo” na Levant! A Bosnjani da se solidrarisu sa francuskim nacinalnim interesima jer to ipak nekako “prirodno”...ipak “makronisti” a ne Arapi ostavljaju novac u Seher Sarajevu!

3 1

Su

Ma ništa se in tu ne pita, to je rat Rusije i Amerike na tl7 Sirije i kad oni odluče i šta oni odluče, da li ce Asad biti na vladti ili ne, da li ce...itd itd...

1 2

* Sva polja su obavezna