Macron: Francuska daje 50 miliona eura pomoći Siriji

Macron: Francuska daje 50 miliona eura pomoći Siriji Izvor: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je nakon sastanka sa grupom nevladinih organizacija u Parizu izjavio je da će Francuska izdvojiti 50 miliona eura na ime hitne humanitarne pomoći Siriji.

- Okupio sam nevladine organizacije koje rade na terenu u Siriji. Suočena s humanitarnom situacijom, Francuska uspostavlja hitan program od 50 miliona eura", naveo je Makron  sinoć na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Ta sredstva će biti upućena nevladinim organizacijama i agencijama UN-a koje rade na terenu u Siriji, uključujući kancelariju UN za humanitarna pitanja, saopćila je Jelisejska palata, prenosi Reuters.

Predstavnici 20-ak nevladinih organizacija prisustvovali  su sastanku s Macronom u Jelisejskoj palati, među kojima su i Crveni krst i  humanitarna organizacija Care.

Prema procjenama UN-a humanitarna pomoć je u Siriji potrebna za oko 13 miliona ljudi,od kojih su šest miliona djeca.

U četvrtak je UN saopćio  kako se nada da će sakupiti sredstva za najmanje 100.000 Sirijaca kojima je pomoć očajnički potrebna nakon što je višemjesečnim borbama okončana opsada Istočne Gute, koja je godinama trajala.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Emmanuel Macron

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jasmina

Je li to da malo umiri savjest?

3 0

* Sva polja su obavezna