Meron: Muzej zločina i genocida moraju posjetiti svi

Meron: Muzej zločina i genocida moraju posjetiti svi Izvor: Fena

Bivši predsjednik Međunarodnog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove sudac Theodor Meron posjetio je danas Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković predstavio je Meronu muzejsku građu, posebno akcentirajući najstrašnije zločine počinjenje u Prijedoru, Srebrenici i mnogim logorima u BiH o kojima sudac Meron zna jako mnogo.

"Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida moraju posjetiti svi oni koji su šokirani okrutnošću čovjeka prema drugom čovjeku", kazao je Meron.

U razgovoru s Meškovićem, Meron je naglasio da je tokom svog rada najviše bio osjetljiv na zločine nad djecom, kao i djecu koja su svjedočila pred Sudom.

Sudac Meron boravit će u zvaničnoj posjeti Sarajevu od 17. do 19. aprila. To je prva zvanična posjeta predsjednika Merona bivšoj Jugoslaviji od zatvaranja ICTY-a krajem 2017. i prebacivanja preostalih funkcija ICTY na Mehanizam.

Planirano je da se Meron sastane sa zvaničnicima Suda BiH i gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom.

Predsjednik će 18. i 19. aprila učestvovati i na konferenciji o krivičnom gonjenju u predmetima koja se tiču djela genocida u BiH sa studentima s prostora bivše Jugoslavije u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kačavenda uzoriti

KOJI MORON OVAJ MERON.

3 1

Kremenko

Mogao je Meron pasjetiti i groblje onih sto ih je ppobio Seselj.....

3 1

* Sva polja su obavezna